dimarts, 17 d’octubre del 2017

Campionat de Catalunya per Equios d'Edats 2017

Nou èxit del planter del Sant Andreu al Campionat de Catalunya per Equips



Del 12 al 14 d’octubre es va disputar a Salou una nova edició del tradicional Campionat de Catalunya per Equips d’Edats, on el Sant Andreu va participar amb dos equips a la categoria Sub-12. L’equip A, format per jugadors més experimentats en la competició, va aconseguir una molt meritòria tercera posició; mentre que l’equip B, amb jugadors de primer any i amb molt poc bagatge competitiu, va finalitzar 16è lluitant de tu a tu amb equips superiors. 

Així va ser l’actuació dels dos equips:


- Equip A: tercer classificat de Catalunya, invicte amb quatre victòries i dos empats, sumant 15,5 punts de 24 possibles.

El Jan Travesset, l’Edgar Roca, l’Artur Taltavull, l’Enric Castillo i l’Albert Vidal van ser els artífexs d’un podi molt lluitat i molt merescut. És cert que l’equip partia en la primera posició del rànquing inicial, però sempre és difícil fer valdre la condició de número u perquè tots els rivals volen guanyar-te i perquè durant un torneig hi han molts factors que influixen. Per aquest motiu, el podi és un resultat magnífic i una fita històrica que quedarà per sempre en el currículum d’èxits dels escacs base del club.


Pel que fa als jugadors, el Jan Travesset va ser l’encarregat de defensar el primer tauler de l’equip i ho va fer d’una manera excel·lent, brillant i autoritària. Els seus números així ho diuen: 6 victòries en 6 partides. Una actuació impecable que confirma que és el jugador més fort de la categoria, tal com va demostrar sis mesos enrere al guanyar el Campionat Individual de Catalunya S-12. A més, el Jan destaca per un gran esperit de lluita que li va donar la victòria en un parell de partides complicades, i aquesta voracitat va ser clau per liderar l’equip. En el segon tauler, l’Edgar Roca va aconseguir 2,5 punts de 5 partides, però els seus escacs no van tenir la recompensa que hauria merescut. Va jugar a un gran nivell però els nervis de la competició li van jugar una mala passada i va deixar escapar dues partides absolutament guanyades, però d’això també s’aprèn! En canvi, a l’última ronda va aconseguir unes taules vitals per l’equip després de lluitar tota la partida en una posició inferior. Per la seva banda, l’Artur Taltavull també va jugar un gran torneig que es va traduir en 3,5 punts de 5 partides. L’Artur va disputar partides al tauler dos i tres de l’equip (perquè a l’equip només poden haver-hi 4 jugadors i, per tant, a cada ronda descansava un dels 5 jugadors) i va mantenir un alt nivell en totes les partides. Va ser una llàstima la derrota que va patir a causa d’un error tàctic en una posició amb clara avantatge, però ho va compensar amb escreix amb una victòria importantíssima i brillant a l’última ronda contra el fort jugador del Vall del Tenes, Antoni Navajas. També va tenir una actuació bona i molt meritòria l’Enric Castillo, amb 2 punts de 4 partides. Cal destacar que l’Enric és de primer any Sub-12 i no té l’experiència del Jan, l’Edgar i l’Artur. A més, la majoria de rivals amb qui es va enfrontar eren superiors i amb més recorregut. No obstant això, el jove jugador del club va defensar de valent el tercer i quart tauler i va aconseguir dues victòries claus per l’èxit de l’equip. A l’Enric encara li queda un any a la categoria sots-12, i, si continua millorant, pot donar molta guerra. Per últim, i no menys important, l’Albert Vidal també va contribuir a aquest gran resultat de l’equip aportant 1,5 punts en 4 partides. L’Albert, a l’igual que l’Enric, també és de primer any i no té gaire experiència en la competició. Però malgrat les adversitats, va lluitar molt totes les partides al quart tauler de l’equip contra rivals més forts. Per tant, bona actuació de l’Albert que ha de servir com a motivació per seguir millorant i apretar a una categoria on encara li queda un any on pot dir moltes coses.

Per acabar, enhorabona a tots els jugadors pel gran èxit que han assolit i per la gran pinya que formen entre ells. Les victòries d’equip no només s’aconsegueix amb talent individual, sense química i bon rotllo és impossible celebrar triomfs, i aquests cinc joves van estar tot el torneig fent-se costat els uns amb els altres. Moltes felicitats EQUIP!!! 


- Equip B: 16è classificat d’un total de 20 equips, amb tres victòries i tres derrotes.

L’equip B va estar format pel Sergi de Vroe, l’Arnau Pelgrín, el Bernat Pujades i el Víctor Nova. El Sergi i el Víctor eren dos jugadors novells en aquest tipus de campionat, mentre que per l’Arnau  i el Bernat era el segon que jugaven. Per tant, es tractava d’un equip primerenc que no s’havia fixat cap objectiu concret, simplement aprendre, passar-ho bé i agafar experiència.

La primera ronda ens va tocar el Vall de Tenes, un equip que podia optar a fer un molt bon campionat (com així va ser) i format per dos dels millors jugadors S-12, un dels millors S-10 i un S-8 que jugava bastant bé. Pel Sergi de Vroe i el Víctor Nova era la primera partida i entre nervis i que els rivals jugaven força bé, van acabar perdent. En Bernat estava aguantant bé, però va cometre un error que el va condemnar tota la partida. Finalment, quedava l’Arnau que va plantar cara contra un rival molt dur però no va poder puntuar. Per tant, 4-0 en contra, però no passava res, era la primera ronda.

La segona ronda ens enfrontàvem al Peona i Peó B, un equip que es podia puntuar però que comptava amb jugadors amb més bagatge en aquest món. El Sergi I l’Arnau van caure davant de dos jugadors més experimentats però plantant cara fins al final. D’altra banda, el Bernat va fer una partida molt seria i va aconseguir unes taules molt meritòries. Finalment, el Víctor va deixar escapar mig punt després d’acceptar taules en una posició totalment guanyada, una llàstima. Així doncs, el balanç va ser una derrota per 3-1, però l’equip va sumar els seus primers punts i el nivell de tots anava pujant.

El següent rival va ser el Sabadell B. Afrontàvem aquesta ronda amb esperances d’empatar o guanyar el primer matx del campionat. I al principi tot pintava bastant bé amb moltes partides de cara. Però, de sobte, es van girar i es va acabar perdent 4-0. Un resultat molt dur perquè aquesta ronda havien jugat tots bé, però a vegades es necessita una mica de sort també, i no la vam tenir aquell matí. Però no tocava més que aixecar-se i acabar bé el campionat. I així va ser.

La quarta ronda ens va tocar el Catalunya B. Per començar, el Víctor va guanyar per incompareixença, que mai agrada perquè no jugues, però és un punt. I la resta de l’equip va continuar jugant a un bon nivell com havien fet durant el matí. L’Arnau, després d’un gran atac es va anotar el punt de manera molt merescuda. Ja teníem l’empat confirmat. Aguantaven el Bernat amb una partida molt bona i molt avantatge, i el Sergi, inferior però amb moltes opcions encara. El Bernat, després de perdre part de l’avantatge amb dos errors podia puntuar. Però, malauradament, va acabar perdent inexplicablement després d’una excel·lent partida. Anàvem 2-1 guanyant i quedava en Sergi que havia anat perdent opcions i tenia pinta de derrota. Però, finalment, el rival no va veure com guanyar i li va oferir unes taules que van ser acceptades gairebé a l’instant pel Sergi. Per fi havíem aconseguit la primera victòria! I no seria lúnica.


Encaràvem l’últim dia amb moltes ganes d’acabar el campionat fent un bon paper, i més després de l’última victòria. Al matí ens tocava el Vilafranca B. La jornada va començar perfecte amb un gran atac d’en Bernat que firmava la victòria en poques jugades. Més tard, en Víctor perdia una partida que havia tingut opcions de guanyar però no va saber aprofitar el moment. El marcador era 1-1 i restaven Sergi i Arnau amb partides favorables. En Sergi va confirmar el seu avantatge i s’anotava el punt. Quedava l’Arnau en una partida igualada amb molt de joc encara però ens va preguntar si podia fer taules i li vam dir que sí. Per tant, 2,5-1,5 i segona victòria a la butxaca!


Per acabar el torneig, ens enfrontàvem al Vilafranca C. Acabàvem de guanyar al B, per tant, a priori era assequible, però a vegades en nens el nivell és molt semblant i la diferència entre B i C és molt petita. El matx va començar malament amb la derrota del Bernat, potser la seva partida més fluixa del campionat, segurament,  fruit del casament. Perdíem 1-0 però Víctor i Sergi aguantaven bé i l’Arnau, juntament amb el seu rival, estaven jugant una boníssima partida. Aviat en Víctor feia mat a la seva partida, va trigar a arribar, però va fer el seu primer mat en la competició i ben content va signar la victòria. Al moment, a la partida del Sergi, on s’estava jugant un final de taules on quedava molt per lluitar  sorprenentment, el seu rival abandona i el matx es situa amb 2-1 favorable.  Només quedava l’Arnau, totalment igualat. I després d’una bona estona, demostrant el seu gran joc va acabar rematant molt bé la partida donant així el tercer triomf a l’equip.


Sergi de Vroe: només havia jugat escolars de Barcelona, i per tant s’estrenava. Però al ser de segon any i junt amb la seva personalitat la pressió no lafectava. Juga bé, però només que pensi una mica més tindrà resultats molts millors, perquè el talent el té. 2,5 de 6 en un debut està molt bé. Felicitats!

Arnau Pelegrín: Excel·lent torneig!! 2,5 de 6 que no demostren el seu gran joc desplegat. Era ja el seu segon Catalunya per equips, però no deixa de ser un jugador S-10 jugant a S-12. Va començar plantant cara al millor segon tauler de la competició i els resultats no el van acompanyar gaire a l’inici. Però finalment el bon joc dóna els seus fruits i així va ser amb 2,5/3 al final. Moltes felicitats!

Bernat Pujadas: molt bon torneig. 1,5 de 6 que no es poden explicar. Era el seu segon per equips però és S-12 de primer any. Va mostrar un tranquil i bon joc, però a l’hora de rematar les partides no va tenir la fortuna de cara. Amb un mica més d’experiència i treball els punts sortiran sols. Ànims i felicitats!

Víctor Nova: 2,5 de 6 molt valorables. Era el seu segon torneig de la seva vida en el món dels escacs. Per tant, molt bona actuació. Va fer errors de falta d’experiència que aniran millorant a base de pràctica Li agrada molt i té molt interès, per tant a la que porti una mica més de temps jugant i gaudint jugarà molt millor. Felicitats!


En resum, molt bons resultats d’un equip gairebé novell. L’inici va ser dur, sobretot pel bon joc fet i els resultats no tan bons. Però amb les primeres victòries tothom es va anar animant i va anar rodat. Partien el rànquing 19 de 20 i van acabar en la 16a posició amb 3 victòries i 3 derrotes, així que molt bon campionat!


Per últim, destacar també el gran paper dels pares i els monitors. Sense l’esforç, el sacrifi i el suport constant d’aquestes persones, resultats com aquests no s’aconseguirien. Per tant, agrair, una vegada més, la seva presència i les seves ganes per aportar bon ambient i fer que tota l’expedició del Sant Andreu fos una pinya a Salou. A vegades, només pensem que els resultats formen part de la preparació i el talent jugadors, però hi ha una part que no es veu, i és totes aquelles persones que, d’una manera o altra, faciliten la vida al jugador. I, al Sant Andreu, de persones d’aquests tipus no en falten. Entre totes elles formen un grup humà espectacular. GRÀCIES I ENHORABONA A TOTS!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada