dissabte, 12 de setembre del 2020

Final d'Edats de Catalunya Individual 2020

UN NOU PODI

Del 5 al 10 de setembre, a Salou, s’ha disputat el Campionat de Catalunya d’Edats. Com ja sabeu, aquést era un torneig que es disputava la setmana anterior a Setmana Santa i, enguany, es va d’haver d’ajornar per la pandèmia. La FCDE va creure addient organitzar-lo tot i sabent que la participació no tindria res a veure amb la d’altres edicions.

Pel que fa al nostre club, només vam poguer assistir amb sis jugadors. Cinc jugadors sub16 (Jordi Chiva, Arnau González, Edgar Roca, Saúl Marabaján i Jan Travesset) i un jugador sub14 (Ferran Chiva).

 

Degut a les mesures restrictives per entrar a la sala de joc, vam decidir anar (per primera vegada) sense monitors.

La participació en general va baixar a més de la meitat. Així sí, la majoria dels jugadors favorits hi eren presents la qual cosa feia que el torneig fos molt dur. Pocs participants però amb un nivell mig molt més alt del que és habitual.

 

Sub14: Ferran Chiva era l’únic representant. Sortia amb el ranking 25 d’un total de 45. Ha fet un molt bon campionat amb una puntuació del 50% ( 4 de 8) perdent només dues partides. La primera amb el fortíssim jugador empordanés Juan Alberto García Caro (2191 elo)i la darrera amb Michael Lambert (elo 1974) . Ha fet taules de molt mèrit amb jugadors com Joan Moles i Adrià Prada.

És un jugador que, tot just, porta un any i mig federat. Té una passió pels escacs com pocs i, estic convençut, que farà una progressió forta en breu. Si aquesta passió l’acompanya amb dedicació estem convençuts que millorarà moltíssim.

Ha quedat classificat en 23è lloc.  Baixa -2 elo fide.

 

Sub16: Jordi Chiva partia amb el ranking 29 d’un total de 38. Per ell, era un torneig duríssim. Sé que, com al seu germà, els hi feia una gran il·lusió jugar aquest campionat. Gràcies a la forta insistència, els pares van accedir i van poder jugar-lo.

Enguany, aquesta decisió no ha estat gens fàcil per cap pare. El torneig, com era d’esperar, no va començar gaire bé. Dues derrotes amb rival que li treiem 300 i 140 punts elo. El seu torneig “començava” a la tercera ronda. D’aquestes sis darreres rondes va fer el 50% (3 de 6). Cal valorar aquesta puntuació amb un jugador amb molt poca experiència competitiva. Quedà en el 31è lloc amb una baixada de  punts elo fide. Com el seu germà, té molta passió, dedicació i bona actitut. Tots els ingredients per millorar en breu.

La progressió en aquest darrer any és molt bona!

 

Arnau González partia amb el ranking 7. Va començar bé el campionat amb 2 de 2 però dues derrotes seguides el van fer perdre la confiança. Aquesta confiança no la va poguer recuperar durant la resta del torneig acabant-lo en quatre taules seguides. Això va fer l’allunyar-lo dels seus objectius. Ha tingut una actuació per sota del que pot oferir. Va acabar amb 4 de 8 en 21è posició, baiant 78 punts elo fide. Ja sabem que els joves tal com els baixen, després els tornen a pujar. El més important, és millorar l’aspecte psicològic que tant important és en els torneigs suís de 8 rondes. Una o dues ensopegades les tenim la majoria. Però cal saber reposar-se a la situació i confiar en les pròpies capacitats. Quan hagi millorat aquest aspecte, l’Arnau millorarà el seu rendiment.

 

Edgar Roca  sortia amb el ranking 4.  És un jugador molt respectat doncs a més de talent té bona actitut davant el tauler. Recordem que era l’actual Campió de Catalunya sub14. Va começar bé el campionat amb 2 de 2 però la tercera ronda es va haver d’enfrontar al jugador revelació del torneig Joan Pujol (Amposta) que venia de guanyar a Sergi Prats i Arnau Castillo. Va fer unes bones taules amb negres davant un joc molt valent i precís del rival. La quarta ronda va caure derrotat amb qui seria el campió del torneig César Alcalà. Amb 2,5 de 4 perdia moltes opcions a podi. Tot i així, es va refer i va encadenar dues victòries seguides. 4,5 de 6.

Les dues darreres rondes d’un suís et marquen el destí final. La setena ronda va jugar amb Carles Martín (nº1 ranking). La veritat és que Edgar mai va estar en la partida i ni tan sols la va lluitar. La darrera ronda, on tenia possibilitat d’acabar entre els cinc primers, l’enfrontava a un bon amic, l’Àlex Ramón. Tot i fer una bona partida amb clara avantatge posicional i de material, es va colapsar i va caure derrotat. Una pena doncs perdre les dues darreres, el van castigar en el 8è lloc amb 4.5 punts. Baixa 54 punts elo fide.

Edgar és un jugador que confiem plenament amb ell. De fet, aquest any ha jugat,  novament, partides a Divisó d’Honor i estem convençuts que serà un fixe en els propers anys.

 

Saúl Marabaján ranking 13. No va començar gaire bé el campionat, amb només 2 de 5 punts. Però en les tres rondes finals no va fallar. 3 de 3 i guanyant la darrera ronda al jugador revelació del torneig Joan Pujol amb una gran partida.

Va acabar el torneig amb 5 punts situant-lo en una molt meritòria 7a posició.  Ni puja ni baixa elo fide.

Saúl ha millorat en el darrer any.  És un jugador que s’esforça i és treballador. Està, a més, en molt bones mans. Es nota la tasca dels seus monitors. Ha de seguir treballant per millorar dia rera dia. Ens ha tocat viure una situació complicada, especialment, en el segon trimestre  de l’any i Saúl l’ha sabut aprofitar! Enhorabona.

 

Jan Travesset ranking 3. Va començar molt bé el campionat amb  3 de 3. La 4ª ronda l’enfrontava al ranking nº1 amb negres, Carles Martin. Després d’una molt bona defensa va arribar a un final amb peó de menys però amb peces molt actives. Van signar taules.

La ronda següent jugava amb el seu bon amic Pau Moya. Semblava, al mig joc, que Jan tenia clara avantatge però, de sobte, la partida va donar un gir i va quedar perdut. Pau no va jugar fi i Jan va poder esgarrapar unes taules miraculoses.

La sisena ronda era clau. Jugava amb César Alcala que duia mig punt més. Jan, amb blanques, anava molt motivat. Volia guanyar.

La partida va estar molt igualada fins que al mig joc, van repetir jugades. Jan va decidir no acceptar les taules però el risc de seguir jugant era massa elevat doncs havia d’entregar qualitat. Malauradament, va acabar perdent i la decepció d’en Jan va ser molt gran.

Havia treballat molt durant el confinament (a diferència d’altres anys) i tenia ganes de fer alguna cosa important. Però a vegades les coses no surten com un espera, tot i l’esforç. Vam haver de fer una feina de motivació. Les dues rondes finals, marcaríen el seu destí.

La setena s’enfrontà, en una partida boja, a Sergi Prats. Sergi va jugar molt agressiu entregant peça a f7 i el Jan va haver de jugar amb precisió per assolir la victòria. La darrera l’esperava l’Arnau Castillo, un jugador molt sòlid. Només una victòria li permetria fer podi. Després d’una partida molt lluitada, es va endur la victòria. Acabà el torneig amb 6 de 8 assolint el 3r lloc. Puja 37 punts elo fide. Personalment, estic molt content d’aquest podi. He vist treballar moltíssim al Jan i s’ha adonat que és l’únic camí que et pot dur a l’èxit. Ha millorat el seu repertori i ha estat un jugador molt important a nivell de club jugant moltes partides a DH i amb molt bona puntuació. El Jan ja és un jugador de present i si segueix treballant pot seguir creixent. Veure’m fins on és capaç d’arribar!

Moltes felicitats Jan !

 

No vull acabar sense donar les gràcies als pares que van fer possible l’expedició andreuenca en aquesta final.

Sou collonuts! Tant de bo, la propera edició es pugui fer sense tants contratemps i sigui més exitosa.

 

Dani Travesset  



Ferran Chiva


Saúl Marabaján


Arnau González


Jan Travesset


Edgar Roca


Jordi Chiva







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada