dissabte, 4 d’abril del 2015

Final de Catalunya d'Edats 2015. Jan Sots-campió Sub 10


Del dissabte 28 de març al dijous 2 d’abril s’ha celebrat a Hotel Ametlla de Mar **** els Campionats de Catalunya d’Edats 2015.
Enguany, l’expedició del Sant Andreu era una de les més reduïdes dels darrers anys.
Només quatre jugadors. A sub-10 teniem a l’Artur Taltavull i en Jan Travesset.
A sub-18 a Sergi Liarte i Néstor Dougas.

D’entrada, teniem bones expectives a SUB10 doncs en Jan partia amb el ranking nº 1 i l’Artur amb el ranking 19 d’un total de 82 jugadors. Val a dir que l’ELO en aquestes categories no és un bon referent doncs ens podem trobar a jovenets amb poc ELO i molt nivel i a l’inrevés.

A SUB 18 , Néstor  partia amb el ranking 15 i Sergi amb el ranking 16. A priori, només semblava imbatible en Pere Garriga MF 2416.  La resta, tot i que de força nivell, pensavem que podiem esgarrapar si erem capaços de demostrar el nostre millor joc.

SUB 10:  

Vam començar el torneig molt bé. Jan es col.loca amb 3 de 3  i Artur amb 2.5 de 3 fent taules amb el nº 2 del ranking David Acevedo. En aquesta partida l’Artur va deixar escapar un De5 en el final que deixava sense opcions al rival. En qualsevol cas, molt bon resultat amb un dels jugadors més forts del Campionat. Els dos joves demostraven un joc molt sòlid.

Per tant, les prediccions es complien. En aquesta categoria considero que hi ha una desena de jugadors capaços de lluitar pel Campionat. Entre ells els dos nostres jugadors casalencs.

La 4ª. ronda va portar sort diversa. Artur, amb negres, entra en un Morra i es deixa dama a l’obertura. El rival el nº 8 del ranking l’Arnau Castillo. Un dels jugadors més dussos de la categoria. En Jan s’enfronta al nº 10 de ranking Isaac Calvo. Arriba a un final de torres molt igualat, segurament de taules. El seu esperit guanyador fa que entri en una simplificació i arriba a un final de peons on només calcula els temps del flanc de rei però no del de dama. Partida perduda (¿?). Afortunadament, el rival porta el seu rei al flanc de rei i Jan guanya el final. Es situa amb 4 de 4 compartint liderat amb Unai, Nico i Arnau.

En la 5ª i 6ª ronda, l’Artur posa la directa i treu dos victòries molt importants, situant-se amb 4.5 de  6. Pel nivell que te, al lloc on li corresponia. En Jan , guanya la 5ª a Unai Díaz i es sitúa lider en solitari amb 5 de 5 doncs Nico treu unes taules miraculoses a Arnau Castillo en un final totalmente perdut.  La sisena ronda, en Jan s’enfronta a Josep Navajas. Un jove, per mi totalment desconegut, però amb molt bones condicions. Després em vaig assebentar que ha jugat, fins i tot, Campionats dEspanya.
En aquesta partida apostem per una Escandinava i Jan queda amb lleugera avantatge  en el mig joc. Però mai pot arribar a materialitzar aquesta avantatge i la partida acaba en un final de reis de taules. Es situa amb 5.5 de 6 però torna a ser atrapat pel Nico.
Encarem la 7a ronda amb moltes esperances. Artur amb blanques s’enfronta a Unai ( La Colmena) i en Jan a Nico (Peona i Peó). 
Artur surt de dama i lluita contra la sorprenent Holandesa del rival. Artur fa la millor partida del campionat amb unes 18 primeres jugades espectaculars. Guanya peó i crea moltes debilitats al rival on prácticamente te totes les peces a primera fila. Incomprensiblement, es deixa fer mat en una (dama i cavall) a la jugada 20 quan amb una senzill h3 quedava amb molta avantatge. Aquesta partida ens va deixar molt tocats doncs , de guanyar, amb 5.5 de 7 tenia moltes opcions de fer podi.
Jan s’enfronta a Nico (vells amics doncs ja s’han enfrontat 6 vegades !!). Fa una India de Dama amb blanques per evitar la preparació teòrica del rival. Queda amb una petita avantage a l’obertura però falla en un error de concepte i Nico iguala la partida. Arribem en un final de peons digne d’estudi. Penso que Jan te alguna opció de guanyar amb un a5 quan Nico juga b6. Però regalar un peó en un final de peons no és fácil i menys per un sub10. Deixa passar aquesta oportunitat i signen taules poques jugades després.

Arribem al tram final (dues darreres partides ) amb Artur amb 4.5 de 7 i Jan 6 de 7.
Només quatre jugadors amb 6 (Nico-Arnau-Edgar Roca-Jan).

Artur te molt mala sort en el sorteig i li toca el pitjor de 5 punts : Daniel Alvárez Albiol. Un d’aquells nanos amb poc ELO doncs juga torneigos amb gent adulta ( i en baixa, és clar ! ) però sense cap mena de dubte un dels 5 millors jugadors de la categoria sota el meu parer. Tot i jugar amb negres, surt molt bé de l’obertura. La preparación ha funcionat prou bé. Per un parell de temps al mig joc i es deixa peó. Arriba a un final de torres de taules    però no sap com jugar-lo i acaba perdent. Jornada negre de l’Artur amb derrotes al matí i a la tarda però amb un bon nivell en les dues partides. Una llàstima doncs deixa escapar una de les places de medalla.
En Jan li toca al seu bon amic Arnau Castillo. Un dels jugadors més difícils i respectats de la categoria. En Jan contesta amb un 1…c6 l’anglesa de l’Arnau. Aquést perd molt de temps a l’obertura al veure que no pot entrar en la preparació. Jan iguala fácilment.
Mentrestant, Nico guanya a Edgar  i Jan es veu obligat a rebutjar les taules que li propasa l’Arnau. L’Arnau no juga fi el mig joc i Jan entra en un final totalmente guanyat i signa la victòria.

La darrera ronda ens trobem a l’Artur amb 4.5 de 8 i en Jan amb 7 de 8.
Artur juga una espanyola i queda totalmente guanyat en el mig joc. Tot i que no te avantatge material les debilitats del rival son enormes…peons triplicats i issolats !!
Artur guanya amb relativa facilitat.
Jan es manté una ronda més al primer tauler. S’enfronta en darrera ronda al ranking dos David Acevedo.  En Nico Jiménez , amb els mateixos punts i millor desempat, s’enfronta a Oriol García Gil.   Nico guanya en  tres quarts d’hora. Increïble. Jan sap que només li val la victòria per poder optar al Campionat tot i que estar difícil pel desempat. Les taules li assegurarien el subcampionat i la derrota el 3r o 4r lloc.
Després de tres hora i en una partida molt igualada,  un cop tàctic el fa entrar en un final guanyador i el rival, fins i tot, es deixa donar mat.

Artur acaba el Campionat amb 5.5 de 9 i Jan amb 8 de 9. Cal veure els desempats.
Ni tant sols hem d’esperar al sorteig del bucholz ( total, -1,  brasiler) doncs els te perdut per mig punt i un punt i mig respectivamente. Només te a favor el progressiu però aquest no entra en el sorteig.

Finalment, Artur queda 19è. , el mateix número amb el que partia. Li ha mancat una mica més de sort. Penso que el seu lloc hauria d’haver estat entre els 10 primers.
Te molts lapsus durant la partida fruit de la manca de concentración en determinats moments. Cal millorar aquesta faceta doncs te moltíssimes possibilitats de millora. De veritat que està a un nivell molt però que molt proper al Jan.

Jan s’ha de conformar amb el Subcampionat. Fer  8 de 9 amb dues taules i sense deixar el primer tauler és digne dels millors dels elogis. Un Campionat perfecte !!
Ha demostrat un joc molt sòlid. Sap controlar molt bé els nervis. El seu esperit guanyador li dona un plus bàsic en aquestes edats. Les errades que ha comès a la Fase de BCN li han anat de meravella per adornar-se que un no es pot refiar de cap rival i que fins que no es signa la planilla els errors es poden produir !!  

Aprofito per felicitar al Campió Nico Jiménez. Ha competit molt bé. En algunes partides ha tingut la sort que es necessita per ser Campió. És un jove amb molt de futur i amb una manera de fer molt admirable . Sempre molt concentrat en la seva partida i, quan li toca perdre (poques vegades) assuméix molt bé les derrotes .

Com anècdota , només acabar la partida, el Jan no em va preguntar si quedava Campió o Subcampió sino si el portaria al Campionat d’Espanya. Aquesta és la seva il.lusió !!
Te una bonificación del 50% pel Subcampionat.
Em sembla que no em quedarà més remei que donar-li aquest plaer. S’ho ha merescut !!
Ah, tampoc puc acabar aquest escrit sense parlar de Biel de Lomas. Un jove jugador de 8 anys de l’Argentona que tenia al Jan com nosaltres podem tenir al Carlsen.
Quina gràcia. El teniem tot el dia amb nosaltres. El darrer dia, al veure que el Jan no baixava i quedaven 10 minuts per la partida el va pujar a buscar a l’habitació !!
Biel ets un crack. Segueix així. Seràs també un molt bon jugador !!



SUB 18:   

En la reunió de delegats l’ Organització va decidir reduir en una ronda  (de 9 a 8) el torneig donat que només hi havia 27 inscrits.  Entenc que fou una decissió del tot lògica tot i que els joves jugarien una partida menys.

Val a dir, que jugaven en una Sala diferent a la dels Sub10. Per tant, els delegats no teniem més remei que anar entrant i sortint de les Sales per veure els nostres joves.

La primera ronda teniem enfrontaments molt difícils. Néstor jugava amb negres davant el ranking 2 , en Màxim Ventura (Vila Olímpica)  mentre que Sergi ho feia amb blanques amb el ranking 3 , el gironí Rasen Mediñá. Tots dos jugadors de 2280 Elo.

Màxim amb blanques és un jugador molt dur. De ben petit que fa els típics esquemes amb Cf3 i c4 i s’ho coneix molt bé. Néstor és capaç de jugar a un bon nivel i fer taules. Fins i tot m’atreviria a dir que en el final, te opcions de guanyar.
En Sergi, planteja un atac indi de rei agafant els conceptes de les dues classes que ens va fer l’any passat l’Arián. Arriben al mig joc en una posición molt tancada on no hi ha manera de entrar per cap ala. Rasen rebutja taules plantejades pel Sergi i continua 25 jugades més però sense opcions a millorar la posició doncs no donava per més. Finalment, és Rasen qui torna a plantejar taules a Sergi i són acceptades.
Per tant, dos grans resultats en la primera ronda dels nostres jugadors.

Estaven força esperançats doncs tot i ser un torneig molt igualat (dels 27 jugadors uns 20 superaven els 2000 Elo) començavem força bé el Campionat.

La segona ronda també ens toquen rivals de 2200 Elo. Néstor juga davant Forsberg i Sergi davant la forta jugadora del Llinars Laura Martín.
 Forsberg és un jove força talentòs però que, darrerament, ha tingut els escacs una mica deixats de banda. Néstor surt de peó de rei. Sembla una partida molt igualada amb poques opcions per les dues bandes. Desconec en quin moment  Néstor erra. Però la quesito és que quan torno a entrar a la Sala està perdut.
En Sergi, planteja una Siciliana  Najdorf a la seva rival. La partida és força interessant. Aparentment, sembla que Sergi te debilitats al centre però després del canvi de dames, porta al rei a e7 i queda molt sòlid. Fins i tot m’atreveria a dir amb lleugera avantatge.
Arribem a un final de torres i cavall on Sergi te les peces molt més actives però els dos estan jugant amb l’increment. Fins i tot , Laura fa un parell de jugades quan el rellotge marca 1 segon !! Sergi te la partida guanyada però el rellotge fa que no que trobi les millors jugades i finalmente signen taules. Tot i així, gran resultat d’en Sergi que es situa amb 1 de 2 amb una mitjana de 2240.

La tercera ronda , en Sergi passa tall i juga amb Martí Fumado. Guanya peça a l’obertura i després de control.lar el flanc de rei, guanya amb relativa facilitat.
Néstor també passa tall però juga amb un rival del seu mateix elo, en Jordi Jane , el petit de la saga Jané. En Néstor no juga bé i acaba perdent.

La quarta ronda, Néstor juga amb Víctor Collell del PiP. Sino recordo malament planteja una vienesa. Partida molt igualada però en el mig joc apareixen errors de concepte. En el final de torres també hi ha força errors per part dels dos jugadors.
Finalment, arriben en un final de reis i peons i signen taules.
En Sergi, amb 2 de 3, juga amb el ranking 1 en Pere Garriga. A priori, hagués dit que en Pere  faria 8 de 8 donada la seva superioritat respecte a la resta de jugadors. Però venia de perdre la segona ronda amb Arnijas 2150 i la veritat  és que el seu joc estava molt per sota del seu nivell. Sergi  planteja un Grand Prix contra la Siciliana d’en Pere.
Sorprenentment, en Sergi arriba al mig joc amb una posició espectacular. Totes les peces actives i en Pere no es pot moure. Totalment perdut. A Sergi se li escapa un Dd6 fulminant que deixava al rival quasi en zugswang amb Dama, Torre, àlfil i cavall sobre el tauler. Els aclaparaments de rellotge li juguen una mala passada al Sergi i entra en un final totalment perdut. Una veritable llàstima. Recomano que mireu la partida. La teniu penjada a la web de la FCDE.

Arribem a la 5ª ronda amb Néstor portant 1 de 4 i Sergi 2 de 4 però amb molt bon joc.

Néstor li toca descansar. Sergi juga amb Jordi Jané. Diria que aquesta fou la pitjor partida d’en Sergi. En una posició força igualada, no valora bé la posició i es veu perdut quan no era així. Entrega peça a la desesperada i perd . Està clar que la llarga partida del matí amb Pere li ha passat factura.

A la 6ª ronda, Néstor juga amb un dels jugadors més fluixos del torneig, l’andorrana Maria Galera 1762. És deixa peça a l’obertura i poques jugades després ha d’abandonar.
Està clar que Néstor està totalment descentrat i aquést no serà el seu torneig tot i començar prou bé. A Sergi li entren en una preparación teòrica del Grand Prix  on el rival Alberto Jul (2117) li entrega un peó i queda amb un altre doblat al centre però on Sergi no te cap activitat. Quasi no pot moure i s’ha de conformar amb taules.

Les dues darreres rondes segueixen la mateixa tònica pel Néstor. Perd la 7ª amb Aleix López del Montmelo (2099) i fa taules la darrera amb el tarragoní Manel Martí.
Acaba el Campionat amb 2.5 de 8 però amb un joc salvant la primera partida molt per sota de les seves condicions. Acaba en al 25ª. posició.

En Sergi, s’apunta dues victòries davant Joel Solani (1944) i Sergi Fabrega (2057) tots dos del Vallfogona i acaba el torneig en una molt meritòria 10 posició. El seu joc ha estat prou bo i , de no ser pels aclaparaments de rellotge, en alguna partida hagués pogut treure un resultat més positiu.

Per acabar, agrair als pares (Artur, Óscar, Rosa , Giorgios i Pere) la seva col.laboració al llarg del torneig.

Esperem l’any vinent poder incrementar el número d’andreuencs que formin part de l’expedició. Ës un torneig molt recomenable. S’aprèn moltíssim i hi ha un bon ambient entre tots els joves. No tot és escacs…també hi ha temps per jugar a futbol, correr, picina, etc.

Una encaixada
Daniel Travesset  




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada