divendres, 9 d’abril del 2021

Campionats de Catalunya d'Edats 2021

Del 27 de març a l'1 d'abril s'ha celebrat el Campionat de Catalunya d'Edats a l'hotel Salou Park Resort. Enguany, degut a la pandèmia, no s'havien pogut celebrar les fases prèvies del barcelonés i, per tant, l'accés a la Final era lliure per tothom.

La nostra expedició estava formada per nou joves, una mica més nombrosa que la de l'edició anterior, celebrada al setembre, on només vam poder anar amb sis joves.

La participació ha estat molt superior a l'anterior edició amb uns 400 participants amb un nivell mig molt més elevat. El torneig era sistema suís a 9 rondes amb una tarda de descans.

Sub14

Mateu González: s'estrenava en aquest campionat. No era una fita fàcil per ell. El seu objectiu era millorar i fer de l'estada una aprenentatge per seguir progressant.

Partia amb el ranking 77 d'un total de 81 jugadors. Ha fet 3 punts situant-se en la 71è lloc. Podem considerar una classificació força acceptable tenint en compte el poc temps que fa que està al nostre club. Això sí, sap que per millorar li cal més dedicació. Cal destacar la valentia en participar en aquest torneig tot i sabent que cap ronda seria fàcil per ell. Ha sabut gestionar molt bé la frustració i cal felicitar-lo.

Antoni Navajas: partia amb el ranking 41. Ha fet 4,5 situant-se en el 39è lloc però incrementant el seu elo fide en 46 punts. Sabem que l'elo en aquestes edats no és important i més amb la k40 però ens ajuda a valorar la força dels rivals. L'inici del torneig no va ser fàcil. Jugava amb el ranking 1 Domene (Salauris). Tot i perdre, es va recuperar bé en les dos següents rondes i sempre va estar de la meitat cap adalt del torneig. Va fer unes meritòries taules amb Muntal (Cerdanyola), un dels millors jugadors de la categoria. Llàstima de la derrota en la darrera ronda. Tot i així, penso, que si es posa reptes més alts els podrà assolir.

Ferran Chiva: sense cap mena de dubte una de les revelacions de l'expedició andreuenca. Partia amb el ranking 27. Ha fet 5.5 punts situant-se en 17è lloc. Puja el seu elo fide en 92 punts. Qui coneixem els escacs base del nostre club, sabem que Ferran viu els escacs com pocs. És un apassionat i li dedica tot el temps que pot doncs també té altres aficions. Prepara molt bé les partides i és molt autosuficient cosa que diu molt per un jove de la seva edat. Ha jugat amb rivals molt durs. De fet, 8 de les 9 partides han estat amb rivals que estaven entre els 24 primers del ranking. Ha obtingut victòries de molt de prestigi i només, la derrota en la darrera partida, la privat d'estar en el Top6. L'animem a seguir treballant doncs els monitors no tenim cap dubte que, en breu, estarà entre els millors de la categoria.

Sub16

Mateu Farré: molts direu, qui és aquest xicot? Deixeu-me que us expliqui.

Deu dies abans de començar la Final rebo una trucada del seu pare interessant-se per les classes del club. Vam quedar aquell dissabte per veure el nivell i poder encabir-lo en un dels grups. El pare em va explicar que havia vingut al Casal recomenat per Jordi Guapo. Els socis més antics recordareu perfectament el germans Montse i Jordi. De fet, fa més de 30 anys que no ens hem vist però me'n alegro que guardi un bon record dels anys que van passar al club. Llàstima que en aquella època els escacs base no els teníem tant ben coordinats com ho tenim ara. De fet, la Montse va ser Campiona de Catalunya Infantil. Doncs bé, en Miquel (pare de Mateu) em comenta que durant el confinament li ha ensenyat a moure les peces i que, de manera autodidacte, en Mateu va començar a devorar vídeos per youtube. Doncs bé, la partida del "dissabte" em va sorprendre. Mai m'havia trobat res similar en un jugador que portava, només, nou mesos jugant i aïllat a casa. Després de comentar-li el funcionament de la secció al pare, vaig deixar-li caure que en 10 dies començava la Final d'Edats i que jo el veia jugant i fent puntents. Després de valorar-ho a nivell familiar van decidir venir a Salou i ens vam posar en marxa per treure la fitxa federativa i la inscripció al campionat. Així, doncs, només dues classes al club i cap a Salou! 😀

Mateu partia amb el ranking 60 de 64. Contra tot pronòstic i, fins i tot, superant les meves expectatives ha fet 4.5 punts, el 50%, assolint el 37è lloc. La primera partida el va enfrontà a Asier Casares, un jugador amb moltíssima experiència. Doncs bé, tres jugades abans de perdre, tenia un final de taules. Un error per manca d'experiència el va fer abandonar. Poc li hem pogut ensenyar amb dues classes però estic convençut que tenim un molt bon element al club. Amb la dedicació actual i les classes grupals el seu progrés està garantit. Poc a poc i bona lletra! Benvingut al club i felicitats per la gran estrena.  

Josep Navajas: partia amb el ranking 14. Ha fet 6.5 quedant en un molt meritori 7è lloc.

Ha obtingut un increment de elo fide de +51. Sempre ha estat jugant per la part de dalt però els seus 3.5 punts en les darreres quatre partides li han permès l'accés a medalla.

Llàstima de la derrota en la ronda 5 amb Roger Bernadó (ranking 1). Una partida on sempre va estar amb lleugera avantatge i només un error en el final va fer-li inclinar el rei. Enhorabona pel campionat!

Jan Travesset: partia amb el ranking 2. Ha fet 6.5 quedant en el 5è lloc. Decrement de 33 punts elo fide. Després de guanyar la primera ronda, s'enfrontava amb negres a Oriol García (Sabadell) un jugador molt experimentat. La partida va estar molt igualada i, en els aclaparaments de rellotge, es va deixar torre neta. Tot i així, encara va saber complicar i va treure unes meritòries taules en un final que és digne d'anàlisis. Aquest error en un dels moments on Jan sap gestionar força bé (aclaparaments) va fer minvar-li la confiança i es va notar en el transcurs del campionat. La única derrota davant el seu amic Héctor Cervelló també es va produir en els aclaparaments de rellotge. Un final de taules clares, on el seu esperit inconformista, aquest cop el va trair. Tot i així, va poder remuntar i amb opcions de fer podi la darrera ronda jugant en el primer tauler davant el campió César Alcalá. El plantejament de la partida no va sortir com Jan esperava i va haver d'acceptar taules en una posició inferior però que garantia a César el campionat.

No és un bon resultat pel Jan. Ha de seguir treballant com ho va fer a la primera part del confinament. Només així pot seguir amb la seva progressió. La resta de companys estan treballant de valent. Dependrà d'ell poder estar entre els top de la categoria.

Edgar Roca: partia amb el ranking 5. Ha fet 6.5 punts quedant en el 4r lloc. Crec que ha jugat a un bon nivell i ha tingut els rivals més difícils: Navajas-Travesset-Nico Jiménez-Alcalá-Funes-Cervelló i Bernadó. De fet, era el jugador amb millor desempat del campionat junt amb Roger Bernadó i Jan Travesset. Ha fet un joc molt sòlid i en determinats moments li ha manca un pel de sort. La partida amb Funes en un final amb clara avantatge (per no dir guanyat) o la partida amb César Alcalá on en una posició molt sòlida en el mig joc fa una captura a e6 amb peó, quan la evident i bona era amb dama, que el deixa perdut. Aquesta derrota l'allunyava del títol però tenia a l'abast el podi. Va lluitar fins el final i, de fet, una victòria en la darrera ronda li hagués donat el campionat. Però com ja sabem, les taules en la darrera ronda et penalitzen. Una pena. Ha pujat 50 punts elo fide.

Això sí, tot i no tenir la cirereta a nivell individual i quedar-nos fora del podi, el Trofeu Jordi Puig que premia al club amb més puntuació (sumant l'ordre de classificació dels tres millors representants de sub14 a sub20) va ser pel Sant Andreu gràcies al 4r lloc de Edgar Roca- 5è Jan Travesset- 7è Josep Navajas (16 punts).

Sub18-20

Jordi Chiva: sortia amb el 45 de ranking. Ha fet 3.5 punts quedant en el 47è lloc.

Els números sovint són freds i no reflecteixen la realitat. Jordi ha fet un campionat que anava per nota. Es va situar amb 3.5 de 5 punts guanyant a dos jugadors de 2100 elo català i entaulant amb un altre. A més, amb partides de molt bon nivell.

Malauradament, les tres darreres partides no va poder puntuar i el van penalitzar moltíssim. Tot i així, ha pujat 55 punts elo fide.

En qualsevol cas, es nota la bona projecció d'en Jordi en el darrer any i l'animem a seguir persistint. De segur, que millorarà el seu joc.

Saúl Marabaján: sortia amb el 32 de ranking. Ha fet 5.5 de 9 quedant el 14è. Sincerament, penso, que ha estat un altra gran sorpresa de la nostra expedició. Coneixem a Saúl de fa molts anys. De fet, junt amb Jan són els veterans de l'escola. Però el torneig sub18 afegint els sub20 era un torneig molt dur. I l'inici davant el nº1 del ranking tampoc l'afavoria. Tot i perdre, va sumar dues victòries seguides i sempre va jugar per la part alta del campionat guanyant a jugadors de 2100 elo català i entaulant amb un 2200. Les ganes de millorar el van dur a la darrera ronda amb opcions de fer un 6è lloc en cas de victòria. La rival Joana Ros va jugar una partida sense errors i, finalment, es va endur la victòria. Tot i això, cal destacar el gran torneig de Saúl on puja 61 punts elo fide. Moltes felicitats!

Tant de bo que la propera edició ja tinguem una certa normalitat i poguem fer una expedició més nombrosa i amb monitors que sabem que fan una feina impagable.

Vista de la sala de joc

Ferran Chiva,  Jan Travesset,  Saúl Marabaján,  Jordi Chiva, 
Antoni Navajas,  Josep Navajas  i  Edgar Roca

Jan, Edgar i Josep recollint el trofeu "Jordi Puig" al club millor classificat

Edgar Roca, 4t classificat

Jan Travesset, 5è classificat

Josep Navajas, 7è classificat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada