dilluns, 8 de juliol del 2024

Rossend Planas i Ferret

Fa pocs dies vaig tenir una agradable sorpresa en rebre un enviament que contenia un resum de pinzellades sobre les activitats físiques i esportives desenvolupades a Vilanova i la Geltrú, que volien acollir la Crònica d’un Segle.

Aquest llibre de 140 pàgines, editat el juny del 2007 per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que he rebut per deferència de la senyora Mònica Planas, filla gran de l’excel·lent jugador català d’escacs Rossend Planas i Ferret (acs), conté una variada informació sobre l’esport vilanoví, i a les pàgines 64 i 65 hi ha una petita història sobre els Escacs.  En ella, entre al·lusions a quins van ser els inicis d’aquest esport mental, hi apareixen clubs i jugadors i, entremig d’aquests darrers, on hi figuren els noms de tot una colla de personatges, que feren sorgir un equip d’escacs que va destacar a la ciutat durant uns quants anys i que estava format per en Josep A. Saiz, Pep Llaverías, Llibert Llaverias, Antoni, Enric i Josep Albiñana, Josep Planas… Mora, Marcel, Sedó, Montané, Fernández, Coll, Bertran, Pau Servat, Massana, Flores i altres jugadors destacats, entre els que s’hi compte el seu pare, a més d’afegir la fotografia que una mica més avall podrem veure, que he precedit de l’emblema de la Gran Penya d’Escacs de Vilanova i la Geltrú, que ell tant va estimar. 

La imatge d’entrada és la que hi ha a la pàgina 64 del llibre, juntament amb un text que ens apropa en quin moment els escacs s’introduïren a l’estat espanyol. Com que aquest punt d’història no em resulta que lligui amb el record del nostre personatge, m’he limitat a incloure la imatge que figura en la pàgina en qüestió, si bé tant la lletra E, que segueix l’ordre de l’abecedari, com el títol y la figura d’un rei negre, que serveix com a model d’introducció, en el llibre figuren en posició diferent a com ara estan col·locades.

Com puc llegir ara a les notes del llibre, cap els anys ’20 un dels fundadors del Club d’Escacs Vilanova (*) va ser Antoni Montaner Jauset,-no confondre amb Antoni Montané Alemany, que des del 1976 va ser president- a la seu del Coro, juntament amb Francesc Pérez Artigas, Lluís del Barrio Blesa, Manuel Tanco Gálvez i Antoni Roca Navarro. Allí és on començà jugar-se els escacs. Després seria el Círcol Catòlic; més endavant en un local del carrer del Correu; van continuar al Foment Vilanoví i tornaren al Círcol Catòlic. Finalment els escacs vilanovins van trobar una seu estable a la Gran Penya.

J.A. Gargallo Gil
President de la Societat Gran Penya

De fet no va ser fins a primers dels ‘80 que les diverses colles que formaren el Club d’Escacs Vilanova determinaran passar a la Societat Gran Penya, dintre la qual naixia una nova secció d’escacs que intentava consolidar el sentiment de la majoria, que desitjava confirmar el potencial que representaven els escaquistes de Vilanova i la Geltrú, com així va passar. El 7 de setembre de 1943 consta la seva inscripció, com a club de “Educación y Descanso”, al Trofeu Dr. Bofill i Pitxot.

El president de la Societat, senyor Gargallo, va ser capaç de concentrar a Vilanova, al mes d‘abril de 1981, les forces dels escaquistes catalans per disputar els campionats de Catalunya Juvenil y el Femení, amb la participació de la gran Pepita Ferrer. Prèviament també havia donat suport per la organització el I Torneig Obert Juvenil d’Escacs, amb la idea que el vencedor tingués opció de participar en la final del Catalunya Juvenil, com així va ser. El premi va recaure en Jordi Ibàñez Jiménez, que podeu veure en la imatge que segueix, al mateix temps d’una perspectiva de la sala de joc...

... com també l’arribada de Viktor Korchnoi, i al 1983 cuidar de l’organització de la Festa Catalana dels Escacs, el que tothom qualificava com a Matx dels 100 taulers. Al diari de Vilanova del 11/4/1981, pàgines 17 a 20, se’n parla abastament en una entrevista realitzada per Reporter. Però tot això no hagués estat possible sense la força que representaven els jugadors vilanovins.

(*): En un article al Diari de Vilanova del 3 d’agost de 1963, pàgina 69, en Lorenzo Domingo Verdier deia això:

“Los aficionados al noble juego del Ajedrez fundaron en 1933 el Escacs Club Vilanova, ubicado en el Ateneo y presidido por Juan Pla.”

Antoni Montaner Jauset -23/11/1914–14/10/1955- fou un excel·lent compositor de problemes d’escacs, havent rebut diversos premis. Era amic de Josep Ventura Caverdós, també de Vilanova i problemista com ell. I si la informació no em falla eren veïns del carrer Tomàs. Un al nº 31, 1er.2ª, i l’altre al nº 33.

En aquest enllaç  https://sepa64.blogspot.com/p/problemistas.html de la SEPA trobareu informació sobre aquesta persona. 

I aquesta és la fotografia que deia anteriorment...

Rossend Planas i Ferret
-Anys '70-
(Sant Pere de Ribes, 21/1/1939 - Vilanova i la Geltrú, 30/8/2006) 

El llibre finalitza amb un apartat on parla de les actuacions dels notables jugadors d’escacs… i de la trista nova de la seva mort. 

La imatge que segueix és de quan quedà campió de Catalunya de 1ª categoria, l’any 1968, obtenint la llicència de 1ª Preferent. Un Torneig en el qual tres dels millors jugadors vilanovins van obtenir bons resultats: 1er. Rossend Planas, 3er. Joan Coll, 5è. Llibert Llaverias.

Rossend Planas i Ferret
- Any 1968 -

La primera vegada que vaig coincidir amb en Rossend fou el 21 de febrer de 1971. Ell tenia 32 anys i jo un menys. Va ser en una partida que vàrem jugar del Campionat de Catalunya per equips. Més endavant vam coincidir en campionats per equips i també en campionats de Veterans, però mai més vaig tenir el plaer de competir contra ell en una altra partida. Això sí, quan alguna vegada vaig participar en el Campionat de Catalunya de Veterans, sempre procurava ser al corrent del seu joc i què passava en les seves partides.

Rossend Planas i Ferret
- Principi dels anys '80 - 

El 3 d’agost de 1984 s’inaugurava, enfront del Monument a Macià, al final de la Rambla de la Pau, un joc d’escacs gegant, iniciativa del Patronat Municipal  de Turisme y la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament. La partida inicial se celebrà entre Antoni Montané i Rossend Planas, excampions de Catalunya, com podeu veure a la fotografia que segueix...

Rossend Planas i Antoni Montané

Rossend Planas i Ferret
- Any 1999 - 

En aquest enllaç https://www.ajedrez365.com/2024/05/joan-bautista-sanchez-iii.html#more hi trobareu tots els resultats de quan va assolir el títol de Campió d’Espanya de Veterans y també de Catalunya. Això era l’any 2001.

Rossend Planas i Ferret
- Any 2001- 

I en aquest altre enllaç https://www.ajedrez365.com/2024/05/joan-bautista-sanchez-iv.html#more figura, a més d’una extensa nota sobre els Escacs a Vilanova, una de les seves grans satisfaccions: haver assolit, representant a la Selecció de Catalunya de Veterans, el tercer lloc al Campionat d’Europa de Seleccions. Ací teniu el document gràfic amb tot l’equip.

2005 - Dresden
Lluís Coll, que actuà com a capità, Albert Montell i Jaume Anguera
Asseguts: Orestes Rodríguez, Rossend Planas i Juan Domínguez

I és per tot això que m’he interessat per fer una petita crònica en record de Rossend Planas, així com una lleugera passada pels clubs d’escacs vilanovins. No és cap petita biografia d’ell, la qual cosa tampoc no pretenc, tota vegada que no disposo de la corresponent informació per poder fer-ho, però sí de deixar constància, com ja vaig fer en els articles que he al·ludit en els enllaços, sobre qui va ser en SENDU, tal com l’anomenaven els seus Amics. No sé si ho hauré aconseguit però, almenys, ho he intentat.

I ací podreu veure tot el que ha passat després https://www.facebook.com/people/Escacs-Gran-Penya-Vilanova/100063679231725/. Una gran tasca que va néixer fa molts, molts anys, pel treball de tota la gent que va formar una gran pinya perquè els escacs vilanovins tinguessin el seu reconeixement.

 

Joaquim Travesset
8 de juliol de 2024

1 comentari: