dilluns, 15 de gener del 2024

Fulgenci Tacón Berrocal 14/9/1959 - 14/1/2024

Ara fa una estona acabem de rebre la trista notícia. El nostre company del club, amic, i tot el que vulgueu dir, ens ha deixat. Ha pogut més la malaltia que la seva constant lluita contra ella.

   
Fulgenci Tacón Berrocal

El proppassat 14 de setembre fou el día del seu aniversari i, com ve sent habitual en tots els components de la Secció d’Escacs del Casal Catòlic de Sant Andreu, tothom felicita aquell que ho celebra. Uns ho fan per WhatsApp, directament, altres per mitjà del de la secció d’Escacs i també hi ha qui ho fa per Mail, per telèfon, o bé a través del Facebook. La fotografia que segueix la vaig aprofitar per adjuntar-la a la meva felicitació i li deia que hi podia veure a molts dels seus amics, fent-li pinya, en un partit d’escacs que jugàvem a fora. I ell, malgrat la seva malaltia degenerativa, que el va privar de jugar els escacs ja fa uns quants anys, sempre mantenia la il·lusió per tot el que feien els nostres equips, interessant-se de la situació i de qualsevol anècdota que sorgia, encara va tenir el coratge de donar les gràcies i enviar-me una abraçada.

21/2/2010: Palafrugell-C.C.Sant Andreu 
Jordi Abad, Josep A. García, Fulgenci Tacón, Joan Camacho, Einar Castellano y Sergi Obón 
Joaquim Travesset, Josep M. Rise, Hèctor Vela, Daniel Travesset y Ferran González 

A la següent imatge podem veure els quatre components del C.C.Sant Andreu, que conqueriren la Copa Catalana d’Escacs, en la categoria de 2ª Provincial. A les rondes prèvies d’altres dels nostres jugadors formaren equip: Joan Camacho, Daniel Travesset, Josep Antoni García Castillo i Pere Díaz. En les corresponents eliminatòries van deixar fora els següents conjunts: Calaf, La Principal de Vilafranca, Jake, C.C. Badalona i, finalment, a la Gran Penya de Vilanova.

16/6/1985-Vilanova i la Geltrú
Fèlix Romero, Fulgenci Tacón, Manuel Simón y Antoni Rifé

El 1985 en Fulgenci estava en una bona dinàmica i va contribuir fent equip amb Anguera, Quim Travesset, i jo mateix, en vèncer per equips de quatre jugadors al Torneig Obert de Sant Andreu. Això va servir per conquerir el magnífic trofeu que va fer a mà en Valeriano Lastra. Aquest que segueix fou un dels premis que s’atorgaven al Campió per Equips del Torneig Obert de Sant Andreu i que, lògicament, figura a la nostra sala de joc.

Trofeu de fusta fer per Valeriano Lastra

En aquells anys ’80 potser hi havia encara més afició quan es jugava el Campionat Social de partides ràpides a cinc minuts. En el de 1985 hi partriciparen 19 jugadors casalencs i 3 convidats: els amics Josep Paredes Prats, president del Foment Martinenc i Maximino Núñez Portabales, de La Lira, l’altre equip de Sant Andreu. I no vull deixar-me el benvolgut amic Joaquim Hernández Soler, aleshores del Montmeló, però que al poc temps s’incorporarà al nostre club. 

Fulgenci Tacón Berrocal

El triomf, sorprenent, va correspondre a Fulgenci Tacón Berrocal. I dic sorprenent perquè el darrer any, en el de 1984, no ho havia fet gens bé. Tres punts de quinze partides era ben poca cosa per a un jugador notable com ell. Però ja sabem que les ràpides tenen aquestes coses. Així, doncs, aquest 1985 es va destapar plenament, amb un resultat magnífic: +17 =3 -1. L’única partida perduda va ser contra Paredes, tot un especialista en aquest tipus de ràpides. En Fulgenci va assolir UNA GRAN VICTÒRIA.

Precisament va ser l’any 1984 quan va jugar el primer dels seus torneigs oberts del Sant Andreu. I com que devia trobar-hi un ambient agradable, va demanar si podia ingressar al nostre club. Quaranta anys d’estada en són testimoni. Procedia de la Secció d’Escacs de l’Ideal d’en Clavé, un altre dels bons clubs de la nostra contrada.

Podeu veure la classificació final on observareu que els contrincants eren de categoria contrastada.

I aquest és el moment en el qual, Josep Boguñà Ribas, aleshores President d’Honor de la Secció d’Escacs del Casal, feia entrega del trofeu al vencedor.

 Josep Boguñà, lliurant el trofeu a Fulgenci Tacón

Aquesta altra imatge es d’un desplaçament a Vic, a l’any 1987. En ella podem veure, d’esquerra a dreta, el petit Ignasi Anguera, Jaume Anguera, Fulgenci Tacón, Àngel Ribera, Joan Camacho, Joaquim Travesset i, ajupits, Daniel Travesset, Josep Antoni Miralles, Quim Travesset i Josep Maria Rise. Qui feia aquesta fotografia, com sempre, era l’especialista José Manuel Torres també component del primer equip.

20/12/1987: Equip del C.C.Sant Andreu en el desplaçament a Vic

9/2/1986-Sant Felíu de Guíxols – Partit contra el Guixolenc
D’esquerra a dreta:
Àngel Ribera, Raül de Sousa Flores, Fulgenci Tacón, Josep M. Rise, José Manuel Torres, Josep A.García, Daniel Travesset i Ricard López

Aquesta image que ara veurem correspon al partit de la 1ª ronda del Campionat de Catalunya per equips que havíem jugat contra el Club d’Escacs Lleida. De tornada vam fer parada a Sidamon, per dinar tots plegats. Recordo que en el dinar d’aquell dia l’amic Josep Manuel Torres es va posar les botes.

Sidamon: 5/10/1986 – Equip del C.C.Sant Andreu
Josep Manuel Torres, Fulgenci Tacón, Àngel Ribera, Raül de Sousa Flores i Joaquim Travesset
Joaquín Hernández, Joan Camacho, Daniel Travesset, Josep Maria Rise i Quim Travesset

També va contribuir en l’ascens del nosrtre primer equipo a la Divisió d’Honor dels Escacs Catalans. Ací tenim el recordatorio de tots els qui hi intervingueren…


2009 - Aquest era el primer equip del C.C.Sant Andreu

Potser aquesta fotografia que veurem sigui una de les darreres partides que va jugar al Casal, amb plenitud de condicions. De fet, la darrera partida que va jugar fou el febrer del 2017, 3ª ronda de la Lliga Catalana. A partir d’aquell moment la seva salut va anar minvant. 


Ací, jugant una partida, al Casal, el Campionat de Catalunya per equips
A la seva esquerra Fèlix Romero Moreno

I aquest emblema que segueix, contra la ELA, el va fer figurar diverses vegades al seu Facebook...

 


 ... era el desig que tothom es curés de la malaltia que ell patia.

Fulgenci Tacón Berrocal
-En una fotografia que encara romana a la nostra secció d’escacs-

Amb aquesta petita recordança a l’amic Fulgenci Tacón Berrocal, vull fer perdurable el nostre homenatge a un gran home, que sempre, sempre, vam tenir la sort de rebre d’ell el tracte exquisit que només és distintiu de les persones assenyades.

En Fulgenci era un d’aquells jugadors amb un gran compromís amb el club. Potser el nostre club no és el millor... si parlem d’haver obtingut grans victòries, però sí que sabem que tots els que hi som el considerem com una part de la nostra vida i ens hi trobem com s’hi trobaria una gran família. I aquest és... i continuarà essent, el nostre lema i el repte devers tots els nostres companys.

Que allà on siguis puguis oblidar els dies de patiment i et retrobis amb tots aquells amics de tantes i tantes partides, que malauradament ens van deixar abans d’hora. Espero que tinguis a mà les peces, un tauler i un rellotge, tot i que aquest darrer element no crec que et sigui necessari, ja que tindreu tot el temps per endavant.

Accepta aquest desig nostre amb una forta abraçada.

Joaquim

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada