dilluns, 1 d’abril del 2013

Crònica complerta Campionat de Catalunya d´edats - per Eric Dominguez i Lidia Hernandez

CAMPIONAT DE CATALUNYA D’EDATS LA PINEDA 2013’

Per segon any consecutiu vaig afrontar el repte d’anar a la final del campionat de Catalunya d’edats a La Pineda. Enguany, érem un nombrós equip i teníem l’objectiu (a part de passar-ho bé durant la Setmana Santa) de fer-ho millor que l’any anterior. Aquest any, ens va acompanyar com a preparador-delegat en Dani Travesset que venia amb el seu fill, qui es va classificar fent un meritori campionat de Barcelona, i debutant sub-8: Jan. La competició del Jan era sensiblement diferent al de les altres categories; 7 rondes amb un ritme de joc molt més ràpid.
Personalment, poc vaig poder gaudir del seu talent (ja veureu com donarà molt a parlar!) donat que quan m’apropava (als 15 minuts d’haver començat) ja estava en un final o ja havia acabat [jeje]. Vaig veure pinzellades de bon joc per a la seva edat i així ho demostren els seus resultats: tan sóls 2 derrotes i 5 victòries que li van permetre arribar a la 9ena posició empatant amb el cinquè. El més important, és que se’l va veure content i gaudint del campionat, així que intueixo que seguirà millorant per fer-ho encara millor al proper campionat. I ATENCIÓ! Que amb 15 partides que ha jugat està pujant més de 100 punts d’elo!
Ronda 1
Inicia el campionat, i ja tenim un nom propi; el Nèstor, després d’una preparació de la variant 6.Ae2 a la Najdorf, aconsegueix una forta avantatge que es materialitza amb qualitat de més i la posterior consecució del punt davant una de les favorites: Gal·la Garcia-Castany. Realment vaig veure molt segur al Nèstor en aquesta partida tot i existir un b3 que col·lapsava la posició.
En Sergi Liarte també s’emportava el punt en una bona partida i completava el 100% en la categoria sub-16.
A la categoria sub-18 va haver de tot: Jose Sánchez va lluitar bé contra el tercer del ranking, Jordi Bals però va acabar de perdent. Mateix guió amb l’Aniol amb el quart del ranking, Pau Juan amb el Bernat Domingo enfront José Perez i a l’Eduardo amb en Ricard Nadal. Més fàcil ho va tenir l’Oriol que va guanyar amb poquet esforç (tot just una jugada :-) ), el Miquel, el Ferran i el Nico van haver de demostrar la seva superioritat per imposar-se als seus respectius rivals, de menys elo.
Ronda 2
Després de la primera nit a l’hotel no hi havia aigua calenta! Dutxa amb aigua freda per afrontar la primera ronda matinal. I ja trobem al segon nom propi: el Sergi, igual que l’any passat, guanya al qui era un dels favorits (i que més tard acabaria sent campió) Marc Pozanco. Després d’un Budapest, el Sergi va fer ús del seu gran esperit tàctic i va entregar una qualitat Txf4 per acabar fent un atac imparable al jugador del Cerdanyola. A l’altre partida dels sub-16, el Nèstor va caure derrotat davant el fort jugador també del Cerdanyola David Garcia tot i arribar a un final igualat, on va lleugerament afluixar el nivell.
La ronda dels sub-18 estava marcada pel duel Miquel-Nico que es va decantar pel jugador de blanques on el Nico podia haver buscat un pla millor amb Cf5 en comptes de Cg6 [o això crec].
També victòria del Ferran qui jugava contra Ricard Nadal. I de Jose contra el Hansel Goerge. Taules van fer l’Oriol que no va poder aprofitar la forta avantatge que tenia degut al temps, igual que Aniol, qui va lluitar fortament i  de Bernat contra un jugador de més elo.
Ronda 3
Ronda per la tarda, amb el cansament que això suposa. A la categoria sub-16 Sergi estava en el grup dels líders i va ser derrotat per Joan Buch. Em va agradar aquesta partida doncs el Sergi va ser siciliana oberta!, amb una línia de Maroczy contra el drac accelerat on el Sergi va agafar força avantatge que es va evaporar amb un e5 precipitat. El Nèstor, no es va recuperar de la ronda matinal, i va perdre amb un altre fort jugador del Peona i Peó, Roger Cervelló.
Als sub-18, tothom esperava la sorpresa de l’agressiu jugador Miquel sobre Marc Sanchez, que no es va produir per poc, doncs va ser una de les últimes partides del torneig amb molta lluita per part d’ambdós jugadors. Nico va guanyar a Jose amb una variant on és un expert 2.g3!? contra la siciliana, una variant on el Nico es troba molt còmode on va aprofitar la forta diagonal d’a8-h1 per imposar-se. Aniol també es va guanyar per situar-se amb la meitat de punts. Taules va ser el resultat del Ferran amb el fort Jordi Bals, que el permetia estar amb ¾ i invicte. També vam patir les derrotes de Bernat i Eduardo que encara no s’havia estrenat.
Per la nit es va disputar el Campionat de Puzzles on un dels que millor s’ho va passar va ser el Jan. I també el Campionat de Ràpides on ens vam permetre el luxe d’experimentar amb obertures sorprenents i gaudir de les partides d’Oscar Liarte, que va acabar amb 2 meritoris punts!!
Ronda 4
Després d’una altra nit, em vaig despertar un altre cop amb el problema de l’aigua freda. Tot i així, els components de la meva habitació (Eduardo, Aniol i jo) ens en vam sortir.
A la categoria sub-16, el Sergi continuava amb el seu meritori campionat entaulant amb el fort Roger Cervelló, defensant amb molta tècnica un final de Philidor. L’altra cara de la moneda, el Nèstor, no acabava de sortir de la seva tendència negativa, i és que tot i no jugar malament, la seva rapidesa i el fort nivell dels rivals no van permetre que el nostre jugador es pogués lluir.
A la categoria dels grans vam patir les derrotes d’Aniol i de Ferran davant rivals amb més elo. Victòria molt important de Eduardo que s’estrenava en el campionat, així com de Bernat i també de Miquel a la taula 5 i que es col·locava a tan sols mig punt del líder. Vull destacar que en Miquel és un jugador molt competitiu, amb un ventall d’obertures molt variades i principals que sens dubte arribarà molt amunt en el club. Té un instint agressiu que em recorda en certs moments a Kasparov que quan l’acabi de madurar pujarà 100 punts més d’elo. En aquesta partida en particular vull destacar el De1+!! Després d’una combinació precedida per un e5! senzillament espectacular. Tauletes de Nico, Jose i també d’Oriol tot i tenir molta avantatge on va deixar escapar un Txf5! amb clara iniciativa.
Ronda 5
Vam passar l’equador del torneig, ara tocava apretar a les partides que restaven.
Als sub-16, l’enfrontament clau era Sergi-Llatzer Bru (ranking 1 del torneig), després d’un Fegatello on el negre va aconseguir iniciativa, van arribar a un final amb peça de més pel negre per forta compensació del blanc. Crec que era molt interessant el final que es produïa després de Txe7 Rxe7 Rg3 Ah5 f5 Rf6 Rf4, un final digne d’estudi. Finalment el Sergi va acabar perdent el punt. El Nèstor va mostrar símptomes de refer-se tot i jugar una partida on va poder afinar més.
Els més grans van tenir una bona jornada; victòria de Miquel que es col·locava amb 4/5 punts, també de Ferran que es recuperava de la derrota matinal 3.5/5 i de Jose que va fer un sprint final molt bo 2.5/5. Taules en els enfrontaments casalencs Nico-Oriol, Aniol-Bernat i també taules d’Eduardo que completava un dia fantàstic.
Ronda 6
Per fi un dia amb una sola ronda, amb el cansat acumulat, havíem de fer una bona ronda i descansar més tard. A la categoria sub-16, el Sergi no va poder puntuar amb negres contra la Cora Castellet, una partida on es va quedar pitjor posicionalment a l’obertura. El Nèstor va fer taules amb negres una partida on la sort no li va acompanyar.
Els més grans no van tenir una molt bona jornada; Miquel va perdre contra Jordi Bals en una partida extranya, on jo crec que la jugada Th7 hagués estat més activa que Tb1 al final de torres. També derrota del Ferran amb Marc Mallol, en una escocesa on el Ferran va agafar lleugera avantatge però no suficient, finalment un Dc4 va fer que s’esvaïssin les possibilitats de victòria. També derrota de Bernat amb negres una partida on podia haver fet bastant més, donat que un greu error a l’obertura el va condemnar. Taules de Nico una partida molt disputada on va arribar a un final molt difícil de guanyar (si és que realment es pot) amb alfil de més però un peó de torre que coronava a una casella diferent del color de l’alfil, una llàstima! Victòria, per fi, de l’Oriol davant Tomas Sirera, un Oriol que va fer un torneig on va jugar molt bé, però que no va acabar de rematar les partides on tenia avantatge, això el va portar a un total de 7 taules i 2 victòries, invicte, sí, però amb alguns punts que es van escapar. Tot i això, considero que ha fet un bon torneig, i que ha demostrat que no tan sols té una bona preparació teòrica, sinó que domina les altres parts del joc, com el càlcul, crec que quan guanyi més experiència i saber fer en posicions amb avantatge es farà un fart a fer punts. També victòria de l’Eduardo que entrava en ratxa, i de Jose que va guanyar el duel casalenc a l’Aniol.
Per la tarda, alguns vam disputar un partidet de futbol on ni la pluja va evitar un bon duel, amb molta esportivitat, on es va veure molta qualitat i esperit guanyador.
Al migdia vam rebre la trista notícia que el pare de l’Oriol ens va deixar per motius de salut. Va ser un moment que va enfosquir la Setmana Santa; vull donar gràcies a tots els pares, mares, familiars, amics, coneguts que es van preocupar per l’Oriol i per la seva família.

 Ronda 7
Jornada perfecte als sub-16: 2/2; victòria contundent de Nèstor que començava la seva remuntada, i de Liarte que tot i obviar algunes jugades guanyadores com Te8+ seguit de Dxf3 va aconseguir el punt.
A la categoria sub-18, vam haver de lamentar les derrotes de Miquel amb negres contra Jareño, una partida on el blanc va treure avantatge a l’obertura degut a una preparació teòrica important, al mig joc una bona entrega de peça per atac va portar a la derrota del Miquel. També derrota d’Eduardo després de lluitar molt una partida que es va decidir per un simple peó. Bona victòria de Ferran davant Pinsach, on va agafar lleugera avantatge en una interessant línia de l’escocesa on el jugador de Figueres no va estar fi, al final, el Ferran va aprofitar molt bé la inactivitat del cavall negre per trencar la cadena de peons negre i activar el rei, molt contundent! Merescuda victòria d’Aniol amb negres després de ser superior en totes les facetes del joc i de Jose on va guanyar al campió de la categoria sub-16 de l’any anterior (Jose Perez Cabas) i va assolir 3 punts consecutius. Taules de Nico contra Elisabet Ruiz crec que amb lleugereta avantatge després d’un Dh7 que amenaçava dues peces, però la jugadora de Vilafranca va trobar una línia de forta compensació. I també Taules d’ Oriol una partida on també va tenir les seves possibilitats, però el seu rival va defensar-se bé fins treure mig punt.
Ronda 8
Per segona ronda consecutiva, 100% dels punts a la categoria dels menys grans: Nèstor consolidava la seva remuntada al tram final guanyant una bona partida on no va patir en excés. D’altra banda, Liarte va guanyar amb negres amb un bon joc.
Als sub-18, l’enfrontament de la jornada va ser a la primera taula; l’Oriol, qui jo veia en bona forma, s’enfrontava al gran favorit de la categoria Marc Sanchez; he de reconèixer que Oriol anava molt confiat a la partida i em va dir textualment <<‘Si no em juga Gründfel, l’apretaré’>> i així va ser, després d’una obertura amb un Ch6 sospitosa pel negre, l’Oriol va desplegar un joc molt intel·ligent que va posar en sèries dificultats al MF del Foment. Després de guanyar un peó al mig joc i amb les peces més actives, l’Oriol va rebutjar una oferta de taules just a la jugada 30. Daniel Travesset va poder escapar-se per visitar-nos i va poder gaudir de la partida, en els aclaparaments de rellotges, Oriol va perdre part de la seva avantatge i va haver de conformar-se amb taules per repetició. Una bona partida!
Jose i Ferran van fer taules en el duel del club, on Jose crec que tenia una mica d’avantatge, al final, taules per repetició. Derrota de Miquel crec que condicionada per la seva derrota matinal, doncs no va poder desplegar el bon joc que posseeix. Victòria molt patida de Nico amb Andrea Norte, on després de patir en un final de cavalls, la seva rival es va precipitar i Nico ho va aprofitar a la perfecció. Bones victòries d’Aniol, Bernat i Eduardo amb blanques amb força contundència.



Ronda 9
Última ronda del campionat!
Sub-16
25è classificat: Sergi Liarte: va fer un bon campionat, jugant amb forts jugadors i posant-los en problemes. L’última ronda va perdre contra el fort David Garcia Playa, que va fer que no pogués superar la meitat de punts. Crec que la mala sort amb els emparellaments l’ha privat de classificar com es mereixia.
26è classificat: Nèstor Dougas: després d’un inici molt fort (guanyant a Gal·la Garcia-Castany), la derrota amb el David Garcia Playa sembla que el va desanimar, no va jugar malament, potser sí una mica ràpid a les partides. Després va saber reaccionar a temps per acabar amb la meitat de punts.
Sub-18
8è classificat: Ferran Gonzalez: després d’un bon inici, considero que va tenir mala sort amb les derrotes contra Rojano, on va poder fer més, i contra Mallol on tenia avantatge que no va poder materialitzar. A part d’això va fer bones partides, va demostrar un altre cop que té molta qualitat i talent. A l’última ronda va fer taules molt ràpides (però lluitades) contra Carles Diaz, per tant, 5.5 punts. Prova del seu bon moment és que puja més de 35 punts a la propera llista i segur que aviat el veurem amb el títol de MC.
9è classificat: Oriol Delisau: ha fet un bon torneig, està millorant molt i aviat serà titular a l’equip A. Vaig veure maduresa en el seu joc, i en el seu càlcul, és un jugador complet que ha de rematar millor la feina amb posicions amb avantatge. Taules també a l’última ronda que el fan acabar invicte amb 5.5 punts. Les normes de MC estan al caure.
13è classificat: Nico Garcia: molt bon torneig del Nico, estic content amb les seves partides, ha lluitat i podria haver guanyat 2 partides més on tenia avantatge, tot i això, les taules a l’última ronda contra el ranking 3 fa que assoleixi 5.5 punts (una puntuació que mai havia assolit, segons em consta). El seu repertori d’obertures és curt, però el domina. No li aniria malament estudiar noves armes per sorprendre els rivals, però un bon torneig en definitiva.
16è classificat: Miquel Sierra: Per les qualitats del Miquel, se que aquest no és un resultat que mereix, la derrota amb Bals va ser un punt d’inflexió que el va fer entrar en una espiral negativa. Després de guanyar l’última ronda (jugant molt ràpid, per cert), acaba amb 5 punts que no em deixen un bon gust. No hagués sigut una sorpresa que hagués acabat entre els 5 primers. Tot i això vaig veure bon detalls del seu joc agressiu, cosa que m’impressiona. Que ningú no dubti que arribarà a MC ben aviat.
18è classificat: Jose Sanchez: Bon torneig del Jose, després d’un inici dubtós, va saber refer-se i iniciar una remuntada que el van portar als 5/8 punts. L’última ronda va perdre amb Pinsach, on un Cd5 va ser fort i va cedir la iniciativa. Tot i això m’ha agradat la fortalesa que ha demostrat després d’un inici complicat. Només 3 derrotes i totes contra rivals amb més elo.
20è classificat: Aniol Gimó: Espectacular final de torneig de l’Aniol guanyant les últimes 3 rondes de forma consecutiva. Llàstima de les primeres rondes, on es lamenten al final. Crec, de tota manera, que ha fet un bon campionat, jugant seriosament i concentrat. Finalment 5 punts que el fan entrar al Top-20.10 Destacar que tenim 6 jugadors entre els 20 primers.
26è classificat: Bernat Domingo: Després de guanyar les últimes 2 rondes, meitat de punts pel Bernat. Tan sols 3 derrotes, totes lluitades, excepte la de l’Alekhine on Ag4 va ser una jugada molt dolenta. Tot i això 4.5 punts que el fan estar a l’equador de la classificació.
35è classificat: Eduardo Robles: Bon campionat per ser el primer any de l’Eduardo a la categoria sub-18. Va fer 3.5 punts, lluitant moltes partides i agafant experiència pels futurs campionats. El vaig veure una mica nerviós, tot i que ha millorat en aquest apartat.
Vull destacar que tot i que els resultats sempre són millorables, vam passar-ho bé, i vam gaudir d’uns dies a la Pineda.

Eric Dominguez Pons

Nota de la Direcció del Blog : Sols afagir que com el cronista és una persona molt discreta, la direcció del blog fa saber que el campió del Campionat de ràpides de les activitats paraleles va ser Êric Dominguez.

Crònica NO ESPORTIVA de la Lidia Hernandez.

ara que l,Eric ja ha fet la crònica escaquísta del Campionat de Catalunya, us faig arribar "quatre ratlles" de la meva (no escaquísta).
Abans de marxar em vaig comprometre a anar enviant notícies i fotografies del campionat però les circumstàncies d'aquest any, van fer que no fos possible.


A l'hotel va haver-hi moltes incidències; no vam tenir aigua calenta als matins fins el 3er dia; va haver-hi inundacions d'aigua a 3 habitacions (no eren de les nostres); algunes habitacions no funcionava la calefacció i tot l'edifici estava molt fred, més cues que mai per entrar al menjador i per a poder agafar el menjar......això sí, vam pagar com sempre!!!!!

Molt bon ambient entre tots els nanos del Sant Andreu, tot va funcionar a la perfecció. Els va tocar mooolts emparellaments entre ells i, el Nico, amb el seu bon humor, proposava anar a jugar el campionat al club directament!!!!!  Fantàstic debut del futur del nostre club  "Jan Travesset", era el nostre únic representant S-8 i ens va deixar bocabadats. Se'l veia tímit, nerviós, feliç però sobretot, crec que s'ho va passar molt bé i estava orgullós de participar-hi. Tots els nostres joves l'animàven i li feien costat. No cal dir l'orgull, la satisfacció i els nervis que va passar el seu pare, en Dani, era la primera vegada que anava de delegat del seu fill. Jo els vaig veure a tots dos molt feliços!!!

Molt bon ambient entre els pares, mares i acompanyants, com sempre, van riure molt i vam participar en tot el què podíem; concurs de puzzles (vam guanyar pel nombre de participants, je je je), campionat de ràpides, cues per anar a dinar, fer fotografíes a tots els nostres jugadors, i SEMPRE érem els primers en saber l'emparellament gràcies al nostre calculador oficial Pere Gimó.

Excel·lent el nostre delegat, Eric Dominguez, que va està en tot moment al costat de tots els nanos, tant a nivell d'escacs com en els àpats i moments d'esbarjo.

Malauradament, dimarts al migdia va arribar l'Ana comunicant-nos que el Sergio ens havia deixat aquell matí i la tristesa ens va captivar a tots. Més que mai, ha quedat demostrat la bona gent que som i com ens ajudem quan ens necessitem. Vam fer una bona pinya, que ja érem, i crec que vam saber recolçar-nos molt els uns als altres i donar tot el nostre suport a l'Oriol i a la seva família.

Res més que donar-vos les gràcies a tots per a fer possible que el bon ambient del Sant Andreu continui i que es pugui participar en aquests campionats!!!!!

Demà us envio les fotografies!!!!!

Lídia
























































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada