dilluns, 5 de juny del 2017

Campionat de Catalunya d'Edats 2017. Crònica d'un torneig històric

CRÒNICA D’UN TORNEIG HISTÒRIC

Del 8 al 13 d’abril es va disputar a Salou una nova edició del Campionat de Catalunya d’edats. Aquest any, el Sant Andreu va comptar amb la participació de set joves jugadors que van fer un paper molt destacat i van confirmar que el club continua sent una clara referència dels escacs base a Catalunya.

Els resultats van ser els següents:

- Jordi Vidal (Categoria S-8), 3 punts de 8 possibles:
Primera experiència del Jordi en un campionat de Catalunya. El primer torneig de partides lentes que va jugar va ser la fase prèvia del barcelonès on va quedar en una magnífica sisena posició (demanant un bye). Aleshores, havíem d’afrontar aquest torneig amb l’objectiu d’anar sumant partides i passar-ho bé. Els objectius es van complir a la perfecció jugant partides molt bones que s’escapaven per errades normals en un jugador tan jove. Segur que els pròxims van molt millor, a seguir treballant!

- Antoni Navajas (Categoria S-10), 6,5 punts de 9 i 7è classificat:
Tot i que l’Antoni no és del club, s’ha convertit en un nou èxit dels escacs base del Sant Andreu gràcies a la bona feina del Dani Travesset com a entrenador seu, el resultat així ho diu: torneig brillant del jove jugador del Vall del Tenes que, partint el número 19 del rànquing inicial, va finalitzar en setè lloc després d’estar tot el campionat lluitant a dalt de tot. Només una derrota (l’única en tot el torneig) a la penúltima ronda el va privar d’aspirar a la victòria final. Però, el més destacat de la seva actuació, és la manera en com va jugar les partides. Als 10 anys, l’Antoni mostra una maduresa i una serenitat davant al tauler pràcticament invisible en els nanos de la seva edat. A més, aquesta presència l’acompanya d’un gran esperit lluitador i una bona comprensió del joc, dos elements més que també són poc habituals a la seva categoria. Per tant, resultat excel·lent de l’Antoni que confirma que és un jugador amb un gran futur.

- Albert Vidal (Categoria S-12), 3,5 punts de 9 possibles:
Després de debutar l’any passat a un campionat de Catalunya, l’Albert afrontava la seva segona participació fent un salt de categoria (l’any passat va jugar S-10). Per tant, ja tenia experiència en aquest tipus de cites però havia d’afrontar l’exigència superior que comporta el canvi de categoria. Tot i així, la seva actuació va ser bona malgrat que en molts moments els resultats no fessin justícia al seu joc. Però l’Albert va lluitar fins al final i va acabar el 91, millorant el seu rànquing inicial en nou posicions (partia el 100). Així doncs, va ser un torneig per adquirir més experiència i que de ben segur l’ajudarà a competir millor els pròxims anys. És molt jove i té ganes i talent, només cal seguir treballant!

- Enric Castillo (Categoria S-12), 3,5 punts de 9 possibles:
L’Enric, igual que l’Albert, també disputava per segon cop aquest campionat. El salt d’exigència d’una categoria a l’altra també el va notar i li va fer perdre alguns punts en partides on podia haver aconseguit la victòria. De totes maneres, bona actuació tenint en compte el poc temps que porta jugant i ser de primer any de S-12. Va jugar bones partides i es va sobreposar a resultats adversos, un fet que l’ajudarà molt a créixer com a jugador. També va millorar el seu rànquing inical, que era el 95, i va acabar el torneig en la posició 86. La seva progressió està sent molt bona i, si continua així, els pròxims anys arribaran resultats millors, segur. Per tant, la capacitat per seguir millorant és indubtable que la té, ara s’ha de ser constant i treballar fort!

- Artur Taltavull (Categoria S-12), 7 punts de 9 i 4t classificat:
L’Artur va finalitzar en una molt meritòria quarta posició (i empatat a punts amb el tercer classificat) gràcies a una gran actuació que el va fer acabar sis posicions per sobre del seu rànquing inicial. El jove jugador del club va estar tot el campionat a les primeres taules i només va cedir una derrota i dues taules. El torneig va confirmar que està a un nivell per guanyar a qualsevol jugador de la seva categoria, però en alguns moments la pressió i els nervis li van jugar una mala passada. Una llàstima la partida que va perdre a la setena ronda contra el Josep Navajas (segon classificat) en una posició on tenia un còmode avantatge posicional. Però després es va aixecar i va guanyar les dues últimes partides amb molta solvència i demostrant que és un dels jugadors més forts de la seva categoria. Així doncs, quarta plaça molt merescuda que evidencia un futur molt prometedor.

- Edgar Roca (Categoria S-12), 7 punts de 9 i 5è classificat:
La gran progressió que està assolint l’Edgar en el poc temps que porta jugant li va donar el premi de començar el campionat com a número 1 del rànquing inicial. Per tant, la responsabilitat era gran i la pressió també, i en aquests torneigs defensar el número 1 és el repte més difícil que hi ha. Així doncs, encara que acabés en cinquena posició, no es pot parlar de fracàs ni d’un mal torneig, tot el contrari. L’Edgar va mostrar un nivell molt alt en tot el campionat i va haver de fer front a una derrota “inesperada” a la ronda 3, fruit d’una partida on va jugar molt per sota del seu nivell. Però en un torneig així una partida dolenta la té tothom, i el més important és no tirar la tovallola i aixecar-se, i així ho va fer: va tornar a les primeres posicions i no es va moure d’allà. El número 1 del rànquing va jugar molt bones partides fent gala d’un gran coneixement estratègic i demostrant que hi ha molt pocs jugadors a la categoria que li puguin complicar la vida. 
   
- Jan Travesset (Categoria S-12), 8 punts de 9, CAMPIÓ:
La victòria del Jan va coronar una actuació històrica del club a la categoria sots 12: tres jugadors classificats entre els cinc primers de Catalunya, una fita pràcticament irrepetible.
Després de tres anys quedant a les portes del lloc més alt del podi, el Jan va obtenir el seu premi de la forma més meritòria possible: campió de la categoria sots-12 amb un torneig per emmarcar. Només va cedir dues taules i va exhibir un nivell de joc molt alt a cada ronda. Va gestionar molt bé la pressió i, sobretot, va ser molt regular i constant en el seu joc. Només va patir una petita davallada en desaprofitar una posició totalment guanyada contra el Josep Navajas a causa de jugar amb poc temps. La resta, actuació impecable i contundent. Va ser el millor jugador del campionat, per tant, victòria molt merescuda. És un triomf que barreja perseverança, ambició i un nivell de comprensió del joc molt elevat. El seu futur és molt prometedor, però no s’ha d’aturar aquí, ha de continuar treballant perquè el camí a l’èxit sempre està ple d’obstacles. Enhorabona, Campió!!

Per últim, m’agradaria aprofitar l’avinentesa d’aquesta crònica per dedicar unes paraules a totes aquelles persones que, d’una manera o altra, fan possible aquests èxits:

Aquest campionat suposava el meu primer com a entrenador del Sant Andreu, i no l’oblidaré mai. Deixant de banda els excel·lents resultats, vull dedicar aquestes línies a destacar el gran valor humà que acompanya a aquest club. A Salou vaig descobrir que tenim jugadors fantàstics però, sobretot, tenim grans persones que formen una pinya entre elles, on es recolzen, es feliciten i s’animen, i això és vital. Aquesta comunió entre els nanos és clau perquè després arribin bons resultats.
D’altra banda, no vull oblidar-me de la gran feina dels pares, unes persones magnífiques que vaig tenir l’oportunitat de conéixer millor i que ho fan tot molt més fàcil. Gràcies per fer tots els esforços i més pels vostres fills i gràcies per contribuir a fer que el Sant Andreu sigui com una família. Per últim, vull agrair la gran feina de tots els monitors que durant l’any planten les llavors perquè després es recullin èxits en torneigs com aquests. La feina del Nico, del Sergi, del Ferran, de l’Oriol, del Néstor, etc; és bàsica per l’evolució d’aquests nanos, però, sobretot, vull ressaltar gran la tasca del Dani Travesset. Ell és la benzina que fa que el motor dels escacs base funcioni. Els monitors, com jo, intentem aportar el nostre granet de sorra, però sense ell res d’això hagués estat possible. Així que, com a mínim, crec que unes petites línies destacant la teva feina és el mínim que mereixes, Dani.
Per acabar, vull felicitar a tots i dir que estic molt orgullós de pertànyer a aquest gran club, a aquesta gran família. Encara no fa ni un any que estic al club, però ho sento com si hi portés tota la vida, moltíssimes gràcies per l’acollida. 

Kike Colón

Jan Travesset, campió de Catalunya sub12 amb 8 punts de 9!

Artur Taltavull, gran torneig. 4t lloc pel desempat.

Edgar Roca, 5ê i empatat també amb el tercer

Enric Castillo. 3,5 punts molt ben guanyats

Abert Vidal. 3,5 punts i acumulant més experiència

Jordi Vidal. Primera experiència en una final

Jan Travesset, campió, Artur Taltavull 4t i Edgar Roca 5è

 
El Sant Andreu, una pinya!

Campions Copa Promoció


Amb l'Antoni Navajas (amb medalla) jugador del Vall del Tenes. Gran torneig!



CLASSIFICACIÓ FINAL DESPRÉS DE 9 RONDES:

Reportatge del Campionat d'Edats de Catalunya 2017 a UFEC.tv





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada