dimarts, 13 de novembre del 2018

Campionat de Catalunya per Equips d'Edats 2018

Un any més el Sant Andreu es presentava al Campionat de Catalunya per equips d’edats. En aquesta ocasió es celebrava a Tossa durant el pont d’octubre a l’hotel Don Juan. Després de set anys, el Sant Andreu hem portat 3 equips al campionat formant una expedició de 15 jugadors.

L’equip sub 8, estava format per 4 jugadors inexperts (Marc, Simó, David i Arnau) però amb moltes ganes de passar-ho bé, guanyar experiència i fer un bon campionat.
A la categoria sub 12, un equip de 5 jugadors (Antoni, Albert, Enric, Arnau i Ferran) partia en la 11a posició del ranking inicial d’un total de 26 equips.
L’equip sub 14 partia de favorit amb un total de 6 jugadors (Jan, Edgar, Arnau, Artur, Josep i Saúl) amb molt rodatge. Aquesta competició és una de les més complicades on partíem amb el clar objectiu d’aconseguir una posició al podi. Sabíem que no seria una fita fàcil però ho intentaríem amb un equip reforçat respecte els anys anteriors.

Ronda 1
Sub8 AMPOSTA 3 – 0 SANT ANDREU
Dur enfrontament contra l’Amposta A on els nostres petits s’estrenaven en el campionat. Ens enfrontàvem a un equip molt compacte i amb més experiència jugant partides de campionat. A priori no semblava un matx fàcil i així ho va demostrar el resultat. Les partides van estar dominades pels nervis on els nostres joves jugadors es van veure superats per un contundent 3-0.

Sub12 FIGUERES B 1 – 3 SANT ANDREU
A la primera jornada matinal competien contra el Figueres B. En aquest matx va descansar l’Enric deixant que els seus companys defensessin els colors del nostre club. El matx va començar amb una derrota ràpida del Ferran en la seva primera partida en un torneig per equips de Catalunya però els seus companys van saber remuntar el marcador amb les victòries d’Arnau i Albert. El nostre primer tauler, Antoni, patia de valent per acabar imposant-se davant el jugador figuerenc després de més de 2 hores de lluita, tancant la sala de la categoria.

Sub14 SANT ANDREU 3 – 1 AMPOSTA
Veníem amb un equip de sis jugadors molt reforçats respecte  anys anteriors amb Arnau González i Josep Navajas. Tot i així, vam deixar ben clar als nostres joves que no seria un passeig. Equips com Peona i Peó o Llinars eren molt competitius.  Els descartats a la primera ronda van ser Jan i Artur.
El matx es preveia fàcil doncs jugàvem amb un equip molt inferior al nostre. Les partides estaven ben encarades fins que Arnau González en una partida posicionament guanyada, amb qualitat i peó de més, perdia per rellotge. Un contratemps que ens va deixar una mica tocats a tots. En qualsevol cas, enguany a sub14, la puntuació era per matx i no per tauler.

Ronda 2
Sub8 SANT ANDREU 3 – 0 BADIA
Després de la dura derrota en la primera ronda ens tocava amb el Badia. A priori un matx molt igualat on la inexperiència regnava en els jugador dels dos equips. Després d’un matx fatídic, on el caos va ser el principal protagonista, els nostres jugadors es van acabant imposant per un contundent 3-0 que ens permetia que tots s’estrenessin en el marcador particular en el primer dia.

Sub12 SANT ANDREU 2.5 – 1.5 SANTA EUGÈNIA
Taula 4 enfrontant-nos al Santa Eugenia. Un clàssic en aquests tornejos escolars i amb jugadors contrastats. En aquesta jornada descansava el Ferran però l’equip no ha va notar i va aconseguir l’ajustada victòria per 2.5-1.5. La primera partida en acabar va ser la de l’Antoni, destacar la facilitat amb la que va guanyar contra un rival que li treia més de 100 punts d’ELO, fent de líder de l’equip. Seguidament l’Albert inclinava el rei després d’un greu error en l’obertura. L’Arnau aconseguia adjudicar-se el punt després d’una partida molt seriosa i, finalment, l’Enric firmava les taules (en una posició molt superior) per donar la victòria al nostre equip. Segona victòria que ens permetia il·lusionar-nos i estar en els taulers de més amunt a la ronda següent.

Sub14 MATARÓ 1.5 – 2.5 SANT ANDREU
En aquesta ronda, van descansar Edgar i Arnau. El Mataró està fent molt bona tasca els darrers anys amb el jovent i, tot i el poc elo dels seus jugadors, tenen bon concepte del joc. Malauradament, el Mataró deixava el darrer tauler vacant.
Aquí hem de fer un apunt. Tots sabem que, en la majoria de casos, els escacs són una segona opció pels nostres joves però en una Final de Catalunya d’Edats queda molt lleig deixar taulers vacants. Penso que perdem una mica de respecte a una competició que hauria de ser una de les més importants de Catalunya. Hem de fer una reflexió i analitzar si som capaços de perdre un dia de futbol, bàsquet,... per una Final de Catalunya. Aquest apunt no va dirigit només al Mataró si no a tots clubs que van deixar vacants els seus taulers, que van ser més d’un.
Dit això, Saúl es va quedar sense poder jugar. En els altres tres taulers no vam poder passar de les taules. Josep va ser el primer en signar-les en una partida on va quedar molt malament d’obertura. Jan va acceptar les taules del rival en una posició on estava un pèl inferior al veure que Artur entrava en un final de torres de tres contra dos en el mateix flanc i assegurava també les taules. Per tant, el resultat final va ser de victòria per la mínima en un matx on, tot i la diferència d’elo al nostre favor, no vam saber jugar al nostre millor nivell.
Els monitors ja veiem que no teníem els nostres jugadors en el millor estat de forma. Si en la primera ronda els nervis traïen a l’Arnau, ara Josep-Artur-Jan feien partides molt pobres.
Afortunadament, el sistema de puntuació ens mantenia vius! Depeníem de nosaltres mateixos.

Ronda 3
Sub8 MONTMELO 2 – 1 SANT ANDREU
En la jornada matinal, el nostre equip s’enfrontava al Montmeló, en principi un molt bon equip i així ho va demostrar el resultat. En aquest matx vàrem tenir el reforç de l’Arnau, un molt bon reforç d’última hora que ens va permetre no deixar un tauler vacant.  S’estrenava en una competició i no és va notar, va guanyar fent una molt bona partida. Desafortunadament, al Simó li van fer escac i mat entregant peça (poc usual en aquestes categories) i el David va cometre algunes errares que el van obligar a cedir el punt.

Sub12 VILAFRANCA 0 – 4 SANT ANDREU
Després de començar el primer dia amb dues victòries, encaràvem la jornada contra el Vilafranca. A priori semblava un matx igualat però la primera sorpresa va ser veure que deixaven un tauler vacant. Això va suposar que el Ferran guanyés per incompareixença i ens poséssim per davant en el marcador. Seguidament, l’Arnau va guanyar una peça i es va acabar imposant poc a poc, l’Enric va adjudicar-se el punt fent una molt bona partida i, cal destacar, la victòria de l’Antoni contra una jugadora molt contrastada en la categoria.

Sub14 SANT ANDREU 2.5 – 1.5 LLINARS
Ara si que teníem un matx amb un rival directe. Es preveia molta igualtat en els dos primers taulers i clara avantatge en els dos darrers. Vam alinear a Jan-Edgar-Arnau-Saúl. Jan es va apurar massa en el rellotge a l’obertura cosa que va provocar haver de jugar amb l’increment bona part de la partida davant el fort jugador Sergi Prats, arribant al mig joc amb una posició molt delicada. Edgar va jugar molt bé i va aconseguir una clara avantatge al mig joc davant Ainhoa Casares. Arnau també tenia el control de la partida i Saúl una partida molt igualada davant un rival molt jove on li treia molt elo.  El primer en acabar va ser Saúl on ha de signar taules. Després Arnau signa la victòria. Amb el marcador a favor, semblava que no patiríem doncs Edgar tenia la partida guanyada tot i que Jan estava inferior. Però el matx va donar un tomb amb els aclaparaments de rellotge. Mentre Edgar fa errors molt importants, el Sergi fa el mateix al voler guanyar una partida on el Jan havia, mica en mica, equilibrat. Finalment, Edgar tomba el rei i poc després Jan signa la victòria.
Aquesta victòria ens donava moral doncs seguíem primers però altres jugadors s’afegien a la llista indicada més amunt. Edgar i Saúl no van estar al seu nivell habitual en aquest matx.

Ronda 4
Sub8 LLINARS 1 – 2 SANT ANDREU
Ens tocava el Llinars, un altre clàssic en aquests tornejos. Sempre demostren que tenen una molt bona cantera aclaparant els podis en la majoria de les categories. Tot i això, l’equip sub8 era a priori bastant similar al nostre. En aquesta ocasió va demanar descansar el David. El primer tauler, defensat pel Marc, va caure derrotat després de tenir una partida completament guanyada, una errada ho va engegar tot en orris. Pel contrari, el Simó i l’Arnau van guanyar les seves partides, fent que la victòria se l’emportés el nostre equip.

Sub12 SANT ANDREU 2 – 2 PARETANA
Arribàvem a l’equador del torneig LÍDERS, fent un torneig realment bo on els nostres jugadors semblaven estar ben endollats.  La cosa es començava a posar complicada i ens va tocar amb la Paretana, a priori, un dels equips favorits per guanyar la categoria. Cal destacar que era un equip molt compacte i que en el 3r tauler tenien el subcampió d’Espanya sub8. La primera partida en acabar va ser la del Ferran on es van notar els nervis i no va poder demostrar el seu nivell de joc. A partir d’aquí, arribàvem a la difícil situació de capgirar el resultat. Cal destacar la bona actitud dels nostres jugadors restants on els 3 van haver de jugar gairebé tota la partida amb molt poc temps en el rellotge. Això no es va notar, ja que, l’Enric i l’Albert, van guanyar realitzant molt bones partides. Una llàstima la derrota de l’Antoni, a qui se li va caure la bandera quan tenia una posició molt prometedora. Finalment un gran resultat empatant 2-2 i que ens permetia seguir somiant.

PEONA I PEÓ 2.5 – 1.5 SANT ANDREU
Ara sí teníem el matx esperat. Qui guanyés, tenia el lloc més alt del podi quasi al sac. Només faltaria lligar-lo bé. L’empat no ens servia doncs el PiP tenia molt millor desempat. Calia jugar a per la victòria. Vam plantejar el matx amb Jan-Edgar-Artur-Josep. Prevèiem un matx molt igualat, potser en el darrer tauler teníem avantatge. A Jan li plantegem una línia amb negres diferent a la seva habitual davant Nico Jiménez i signa taules ben aviat a l’arribar en un final sense gaire història. Edgar té una partida molt complicada davant César Alcalá. Artur surt força bé de l’obertura amb peó de més net. Josep té una partida molt igualada però d’aquelles on se sent còmode amb avantatge d’espai. Malauradament, Artur queda perdut al mig joc al deixar-se clavar un cavall i arriba a un final amb dos peons de menys. Josep entra en un final difícil de guanyar però amb opcions doncs te cavall bo contra àlfil dolent del rival. Sorprenentment, repeteix jugades sense adonar-se’n. El rival reclama i l’àrbitre fa signar les taules. Amb 1 a 1 i la partida d’Artur perduda, només ens quedava l’esperança d’Edgar. Val a dir que, tant en la partida d’Edgar com en la del Artu,r els rivals van fer jugades quedant-se a 1 segon de perdre. Això indica l’emoció i nervis d’aquest esport. Malauradament, Edgar no juga bé el final motivat pels aclaparament de rellotge i ha de signar la derrota. Amb el 1 a 2 a favor del rival, el delegat del Peona i Peó proposa a la jugadora Catriona oferir taules en un final de torres amb quatre peons de més, per assegurar el matx. Queia la primera derrota i, per tant, el lloc més alt del podi quedava per a altres.

Ronda 5
Sub8 SANT ANDREU 1 – 2 GRAMANET
El matí de l’últim dia ens va tocar la Gramenet. Les partides no van començar gairebé pels nosaltres jugadors. Però el matx va començar empatant-se amb la victòria d’en Marc i la derrota d’en Simó. Finalment, després d’una bona partida dels dols petits jugadors, David va rebre mat perdent així el matx.

Sub12 SANT ANDREU 0 – 4 LLINARS
Encaràvem l’últim dia en la segona posició del ranking i amb molta il·lusió. Ens tocava el Llinars, teòricament el millor equip de la categoria, però plantaríem cara. Les partides van començar força bé pels nostres, demostrant tots que tenien nivell per lluitar pel podi. El matx va seguir amb un error de l’Arnau que donava el primer punt pel rival. Tot i així, la resta de partides estaven de cara i hi havia esperança. Quan a l’Albert li queda poc temps, es despista i es deixa mat, una llàstima després de la partida que havia fet. Ara només podien empatar. Desgraciadament, després de jugar molt bé les partides, l’Enric comet un error i l’Antoni perd per temps col·locant un 4-0 en el marcador que no reflectia el bon joc dels nostres.

Sub14 SANT ANDREU 3 – 1 ALT EMPORDÀ
No va ser fàcil afrontar aquest matx després de la derrota anterior. Teníem jugadors molt tocats però volíem lluitar pel segon lloc del podi i superar la classificació de l’any anterior. Plantejàvem aquest matx amb Jan-Arnau-Artur i Josep. Tot i l’absència de David Acevedo en l’equip rival, presentaven un equip molt compacte. Jan repeteix la mateixa pel·lícula que en les rondes anteriors. A la jugada 15 amb blanques es queda amb tres minuts, això sí, en una posició molt bona on te molt apretat al rival. Arnau juga una siciliana on m’agrada molt un Ca5 que fa quedant-se amb els peons doblats de a però amb molta activitat. Artur i Saúl amb partides igualades. Els primers en acabar van ser Saúl i Artur amb dos victòries. Quedava Jan jugant amb l’increment i rebutjant taules per repetició i Arnau amb partida guanyada. Doncs bé, el rival del Jan aprofita els aclaparaments i fa un cop tàctic on el Jan no te més remei que abandonar. Tot seguit, Arnau signa la victòria,

Ronda 6
Sub8 CERDANYOLA 2 – 1 SANT ANDREU
Última ronda del torneig. Si guanyàvem faríem el 50 % dels punts o més. Ens tocava el Cerdanyola del Vallés, un clàssics d’aquests torneigs d’edats. Tot i estar tots cansats, els tres jugadors van jugar molt bones partides, pensant, apuntant i donant-li al rellotge correctament. Però les distraccions van fer que dos dels nostres jugadors s’emportessin un últim record del torneig agredolç. Primer va perdre en Simó i després en Marc per il·legals regalant una partida que tenia molt de cara. Finalment, en David va posar el 2-1 al marcador rematant una bona partida.

Sub12 LA LIRA 3.5 – 0.5 SANT ANDREU
La última ronda del campionat ens tocava un rival dur, la Lira A. No hi havia opcions a podi, però lluitaríem les partides com sempre. Tot i les ganes que van posar els nostres, el rival es va imposar als nostres per 3.5 – 0.5. Albert, Enric i Arnau van quedar inferiors al mig joc i van acabar perdent les seves partides després de lluitar de valent. Finalment, en Ferran s’emportava mig punt en una partida molt igualada veient així recompensades les seves ganes e il·lusió.

Sub14 TRES PEONS 2 – 2 SANT ANDREU
Encaràvem la darrera ronda amb un rival complicat amb Llibert i Castro al capdavant i amb dos sub12 a la cua. Tot i així, no cal dir que érem molt favorits. Presentàvem a Edgar-Arnau-Artur-Saúl. D’aquesta manera seguíem les nostres rotacions i tots jugaven quatre partides. En un equip compacte com el nostre, les rotacions no ens havien de passar factura.
Doncs bé, el matx no començava gens bé. La preparació d’Edgar sortia molt malament i quedava amb peça de menys. Per contra, Arnau sortia amb clara avantatge de l’obertura i mica en mica anava apretant al rival. Artur i Saúl jugàvem amb rivals on trèiem 300 punts elo. Tot i que les partides estaven igualades, esperàvem que es capgiressin al nostre favor. L’elo i la veterania haurien de ser la clau. Saúl guanya jugant molt sòlid i fent engrandir, mica en mica, una petita avantatge. Edgar ha de tombar el rei amb peça de menys. Restava Artur amb un final molt igualat de taules i Arnau amb partida molt favorable. Doncs bé, Artur ha d’inclinar el rei  en un final per oblidar i Arnau ens dona l’empat en una bona partida. El resultat 2 a 2 ens dona el 3r lloc gràcies al millor desempat davant la Gramanet.

S8
Finalment l’equip va fer 8 punts de 18 possibles quedant en la 16a posició. Els quatre jugadors van fer 2 punts cadascú. Pensem que ha estat una experiència molt bona per tots i que han acabat aprenent MOLT. Van començar amb nervis però a mida que ha anat avançant el torneig, s’ha notat l’experiència de les partides anteriors i van acabar mostrant bon nivell tot i que potser els resultats no ho mostrin. Pels quatre era la primera experiència en un torneig per equips de Catalunya i ho han fet molt bé! Els monitors estem molt contents pel comportament demostrat, només queda que felicitar-los i a seguir treballant!

S12
13ens de 26 equips, el resultat final no demostra la realitat. Hem estat jugant tot el torneig en les primeres taules i, a títol anecdòtic, destacar que ens hem enfrontat contra el campió, el tercer i el quart respecte la classificació final. Ha estat un molt bon torneig on cal destacar la bona actuació de tots els jugadors. S’ha vist un canvi molt gran respecte d’altres anys i es va notant que van agafant més experiència en aquestes competicions. Estem ben segurs que aquest equip ens donarà moltes alegries, a seguir treballant!

S14
3r de 23 equips. El sortir de favorits sembla ser una pressió que no sabem gestionar. Aquest torneig ja fa anys que ens juga males passades. El nivell de joc dels nostres joves no ha estat l’esperat. Jan (2 de 4 mitjana 2010) ha arriscat massa amb el rellotge i s’ha cremat en la partida davant l’Alt Empordà. Edgar (1 de 4 mitjana 2035) el mateix davant Llinars i Peona i Peó. Arnau (3 de 4 mitjana 1810), tot i els nervis de la primera ronda que li van fer jugar una mala passada, ha estat el jugador que ha mostrat un millor nivell. Artur (2 de 4 mitjana 1814) se li ha notat massa la seva inactivitat durant l’estiu. Josep, tot i fer 3 de 4 (mitjana 1720), també ha estat per sota del seu nivell habitual i Saúl amb 3,5 de 4 (mitjana 1444) ha mostrat un joc força sòlid i ha defensat força bé el 4r tauler.
En qualsevol cas, cal valorar aquest podi doncs aquests joves ja porten dos podis seguits i esperem que en un futur n’assoleixin més.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada